Predstavnik EBRD-a u posjeti Ministarstvu saobraćaja KS

Ian Jennings viši stručnjak za gradski saobraćaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) posjetio je Sarajevo kako bi se upoznao s aktuelnim i potencijalnim novim projektima u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom posjetio je ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štetu i sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja obišao lokacije projekata koji se realizuju i koji se planiraju realizovati uz podršku EBRD-a. 

“Značajni napori i napredak je postignut u sprovođenju i realizaciji projekata koji će poboljšati javni prevoz u Sarajevu, prvenstveno mislim na rekonstrukciju tramvajske pruge, nabavci trolejbusa i tramvaja, sistema kontrole, projekata cestovne infrastrukture na transverzalama i drugo. EBRD će nastaviti pružati snažnu podršku za kvalitetniji javni prevoz, mobilnost, a sve u cilju poboljšanja korisničkih usluga. Primjećujemo napredak i u implementaciji elektronskog sistema naplate i informisanja putnika, te očekujemo da će taj projekat biti dostupan sljedeće godine”, istakao je Jennings.

Prilikom posjete predstavljeni su projekti za nastavak procesa unapređenja javnog prevoza koji se odnose na nabavku dodatnih tramvaja i autobusa, izgradnju tri žičare u Kantonu Sarajevo i projekt park&ride. Izgradnja žičara koje će povezati Hrasnicu i Igman, Pionirsku dolinu i Barice, te Vratnik i Bistrik bile su, između ostalog, tema sastanka.

Funkcija svake od ovih žičara je različita, ali u svakom slučaju krajnji cilj je bolja povezanost lokacija, brži saobraćaj i kvalitetan novi prevoz.

O ovim projektima nastavit će se razgovarati, kako bi u budućem periodu moglo doći do njihove implementacije.

“Zadovoljni smo saradnjom i podrškom koju imamo od EBRD-a u realizaciji svih naših projekata. Nijedna reforma javnog prevoza ne dolazi preko noći, mnogo projekata smo pokrenuli, neki su u realizaciji, neki u završnim fazama, a neke tek trebamo pokrenuti. Cilj nam je da imamo najbolji javni prevoz i odlučno se krećemo tim putem”, izjavio je ministar Šteta. 

Na sastanku je iskazana spremnost za jačanje saradnje i zahvalnost na kontinuiranoj podršci i jedne i druge strane pri velikim infrastrukturnim projektima koji se nakon više desetina godina realizuju u Sarajevu.

Radio AS