Pregledima dojki, grlića materice i debelog crijeva u KS otkriveno 11 posto pozitivnih rezultata

Više od 9.000 žena i muškaraca, starijih od 40 godina i mlađih od 65 godina života, prijavilo se u prvih 25 dana za preventivne preglede dojki, grlića maternice i debelog crijeva u Kantonu Sarajevo. Prijave za preventivne preglede Ministarstva zdravstva KS još traju, a 11 posto pregledanih ima pozitivan rezultat.

“Nakon izvanredno realizovane kampanje, trenutno imamo preko 9.000 prijavljenih na preventivne preglede”, rekao je ministar zdravstva Haris Vranić.

Slogan kampanje “Život je u pitanju” pokazuje svoju ispravnost, a kampanja preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva KS je, kako ističe Vranić, zasigurno jedan od najvažnijih i najboljih projekata u zdravstvu u posljednjih 25 godina.

Prema podacima koje pruža Platforma za provođenje screening programa u KS – nakon pregleda dojke do sada je nalaz dobilo 548 žena, a u obradi je još 1.335 nalaza. Nakon obavljenog preventivnog pregleda grlića maternice rezultate je dobilo 416 žena, dok je obradi još 1.587 ovih nalaza. Rezultate pregleda debelog crijeva dobilo je 238 osoba, a u obradi su još 408 nalaza.

Uredan rezultat nalaza do sada je dobila 1.041 osoba, te su oni upućeni na iduću redovnu kontrolu. 153 osobe su dobile pozitivan nalaz, dok je kod osam osoba potvrđena velika vjerovatnoća bolesti. I jedni i drugi upućeni su na dalju dijagnostiku.

“Iako smo dugo vremena proveli na pripremi ovog projekta i veoma studiozno pristupili kampanji za podizanje svijesti ‘Život je u pitanju’, ipak smo iznenađeni odzivom naših građana i brojem onih koji su se registrovali za jedan ili sva tri pregleda za manje od mjesec dana. Pozivam sve građane Kantona Sarajevo da iskoriste ovu priliku i obave preventivne preglede”, rekao je Vranić.

Kampanja obuhvata video priloge, kampanju na vodećim portalima, Google platformama, društvenim mrežama, kao i podjelu letaka te seriju promocija ispred najvećih tržnih centara u Sarajevu, gdje će stanovnici imati mogućnost da se registruju na licu mjesta.

“Ministarstvo zdravstva se neće zaustaviti na ovome. Vjerujemo da će desetine života biti spašeno do kraja ovog projekta, a da će veliki broj pregledanih učestvovati i u budućim projektima preventivnih pregleda koje će Ministarstvo realizirati. Nastavljamo sa naporima da se potpuno unaprijedi zdravstvo u KS, a zdravlje naših građana nam je na prvom mjestu”, zaključio je Vranić.

Radio AS