Premijer Uk i ambasador Namoora: Podrška i pomoć za Palestinu

Premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka jučer je posjetio ambasador Palestine u BiH Nj. E. Rezeq Namoora.

Premijer je ovom prilikom još jednom izrazio saosjećanje sa patnjom naroda Gaze koje je izloženo višesedmičnim neprekidnim napadima, bombardovanjima civilnih objekata i bolnica, naglašavajući kako palestinski narod ima veliku podršku ne samo Vlade Kantona Sarajevo, već i  građana, a što se moglo vidjeti i na nedavno održanom skupu podrške Palestini ispred Sarajevske vijećnice. 

Ambasador se zahvalio na podršci i solidarnosti građana BiH i Sarajeva, ističući kako im ona daje snagu i motivaciju, naročito kada dolazi od grada koji se često smatra evropskim Jerusalemom. 

Premijer i ambasador također su razgovarali o vidovima pomoći Kantona Sarajevo Palestini. Na nedavno održanoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo izdvojeno je 300.000 KM za humanitarnu pomoć Gazi, koja će biti realizovana putem Ambasade Države Palestine, dok u narednom periodu, kada se za to steknu uslovi, se planira pomoć u vidu donacije osnovnih životnih potrepština i lijekova, kao i stipendiranje palestinskih studenata u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu.

Premijer Uk je istakao kako Palestina može i dalje računati na pomoć i podršku Kantona Sarajevo i kako se nada da će se užasni zločini u Gazi prekinuti u što kraćem vremenskom roku, dok je ambasador izrazio zahvalost na kontinuiranoj i višegodišnjoj saradnji koju ima sa našom državom, a koja se neumitno temelji na međusobnom poštovanju i razumijevanju palestinskog i bosanskohercegovačkog naroda.

Radio AS