U četvrtak u SARTR-u ne propustite pogledati predstavu “Alice u krevetu”

U četvrtak 9. novembra, publika će u Sarajevskom ratnom teatru ponovo moći pogledati predstavu “Alice u krevetu”, nastalu prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltna Balazsa.

“Alice u krevetu” s nesputanom fantazijom priča priču o stvarnoj historijskoj ličnosti. Alice James (1848. – 1892.), sestri svjetski renomiranog američkog romanopisca Henryja Jamesa i velikog psihologa i filozofa Williama Jamesa. U dobi od devetnaest godina Alice je pala u duboku depresiju, patila je od nekih opskurnih i iscrpljujućih bolesti, ostajala  u krevetu, htjela počiniti samoubistvo, pisala dnevnik i umrla u dobi od četrdeset četiri godine.

U Sontaginoj drami, Alice James se stapa s još jednom velikom Alice svog vremena, junakinjom avantura u zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Jedinstveno strukturirana drama smatra se cikličkom projekcijom apoteoze očaja, frustracije, bijesa i pobjeda. Kružni narativ na više razina otkriva labirinte Aliceine traumatizirane duše, razloge porodičnih sukoba. Zaokretna, višeslojna priča istražuje labirinte Aliceine ranjene duše i uzroke vječnog porodičnog sukoba.

Susan Sontag je o vlastitom radu napisala:

“Mislim da sam se cijeli život pripremala napisati ‘Alice u krevetu’. Predstava, dakle, o tuzi i ljutnji žena i, naposlijetku, predstava o mašti. O stvarnosti mentalnog zatvora. Trijumfima mašte, ali pobjede mašte nisu dovoljne.”

Predstava je nastala u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i scene MESS. U predstavi igraju: Snežana Bogićević, Ana – Mia Karić , Kemal Rizvanović, Sanjin Arnautović, Matea Mavrak, Hana Zrno i Enes Kozličić. Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 te 061 850 745.

Radio AS