Premijer Uk i direktorica Ibrišimbegović: Muzej Ars Aevi će biti ponos svih nas

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je jučer JU Gradske muzeje Sarajevo, gdje su ga direktorica Senka Ibrišimbegović i predsjednik Upravnog odbora Nenad Dizdarević upoznali s razvojem projekta budućeg muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

Razgovarano je o pripremama za početak gradnje, odnosno o koracima koje je još potrebno poduzeti da bi radovi počeli. Prema optimističnoj procjeni, izgradnja muzeja, koji je planiran u Novom Sarajevu, u blizini Zemaljskog i Historijskog muzeja, mogla bi početi na proljeće sljedeće godine.

Kako je objasnila direktorica Ibrišimbegović, glavni projekat je završen i predat je na reviziju u studio slavnog talijanskog arhitekte Renza Piana u Genovu. 

“Poslije povratne informacije, projekt je na reviziji kod lokalne firme, po lokalnom zakonu o prostornom uređenju, a rok za reviziju je kraj maja. Do juna-jula planiramo pripremiti svu dokumentaciju, kako bi u Općini Novo Sarajevo aplicirali za građevinsku dozvolu. Paralelno s tim, radi se na plaćanju dažbina, građevinskih renti, priključaka na infrastrukturu, idemo u rješavanje ostalih tenderskih procedura… Bitno nam je da se te stvari osiguraju do kraja godine, naravno uz finansijska sredstva, koja očekujemo kroz IPA fond i od italijanskih partnera, a koja su nam do sada obećana. Želimo pripremiti tendersku dokumentaciju za konkurisanje za odabir građevinske firme koja bi izvodila radove, a prema projektu koji je uradio ‘Studio nonstop’, uz reviziju i nadzor studija Renza Piana”, izjavila je direktorica Ibrišimbegović. 

Na jučerašnjem sastanku bilo je razgovora i o promociji završenog projekta i tendera koji će biti prezentovan javnosti, što će se desiti u organizaciji Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini ovoga ljeta ili u septembru.

Premijer Uk ovoga puta je dao podršku svim aktivnostima vezanim za projekt Ars Aevi.

“Zadovoljstvo je bilo saznati koliko se daleko došlo u procesu izgradnje muzeja ArsAevi. Dugo je vremena prošlo u priči o izgradnji muzeja, a da se ništa nije napravilo po tom pitanju. Za veoma kratak period došli smo u situaciju da je pitanje mjeseca kada će biti izdata građevinska dozvola. Radujem se ovom projektu, jer Sarajevo zaslužuje jedan ovakav muzej, koji će biti ponos svih nas”, naveo je premijer Uk.

Radio AS