Premijera nove predstave Altteatra “Balkanski kvadrat kredom” 7. septembra u Sarajevu

Nova predstava Altteatra “Balkanski kvadrat kredom” realizuje se u okviru projekta “Hoćemo l’ VIŠE”, a svoju premijeru imat će u Sarajevu 7. septembra na Ljetnoj pozornici Vilsonovog šetališta u 20 sati.

Projekat ,”Hoćemo l’ VIŠE” koji Altteatar relizira od 2020. godine, posvećen mladima, okupio je umjetnike, mlade glumce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji su u proteklih pola godine radili na predstavi pod nazivom Balkanski kvadrat kredom u kojoj igraju Hana Zrno, Merjem Šiljak, Margarita Mladinić, Sara Blažić, Armin Filipović, Marko Mirković, Deni Mešić, Duje Martinić, Tamara Miličević-Stilić i Haris Bidžan.

Nakon serije projektih aktivnosti usmjerenih na jačanje mladih ljudi identificirane su teme o kojima oni žele javno progovoriti. Mladi glumci su kroz improvizacije razradili teme dok je dramski predložak napisao je mladi dramaturg Benjamin Konjicija, režiju potpisuje Slaven Vidak, saradnik za pokret je Emir Fejzić, docent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, dok je saradnica za glumačke vježbe Helena Vuković, inače asistentkinja na predmetu Gluma na pomenutoj Akademiji.

Upečatljiv i autentičan muzički aspekt predstave pripremila je i komponovala istaknuta bosanskohercegovačka i nizozemska harmonikašica, kompozitorica Merima Ključo, poznata po svom klasičnom, avangardnom i eksperimentalnom repertoaru.

Komad temetizira probleme mladih na prostoru Balkana, ali su u njemu isprepletene ljudske sudbine i priče, koje su aktuelne i dotiču svakog pojedinca. Zaljubljeni par se suočava sa nestabilnim, dekadentnim društvenim, ekonomskim i političkim sistemom u kojem razumijevanje, empatija i ljubaznost izostaju, dok borba za opstanak postaje neminovan izbor.

Prividno rasterećenje je pristuno samo kada se glavni akteri prepuštaju mislima o odlasku. Ovo je priča i o manjinama, njihovim problemskim situacijama i izazovima sa kojima se susreću. Ipak, svaka umjetnost, a naročito pozorišna ima zadatak da otvori pitanja, razmotri potencijalna rješenja, te priušti katarzične trenutke, stoga u predstavi su prikazane situacije u kojima smo se svi nekada našli, ali su izvrgunte ruglu. Humor je jedan od mehanizama odbrane ličnosti od sveprisutnog besmisla.

Predstava Balkanski kvadrat kredom će biti prikazana:

Sarajevo

  • Premijera 07.09.2023. godine u 20:00 sati u Sarajevu na Ljetnoj pozornici Vilsonovog šetališta
  • Repriza 08.09.2023. godine u 20:00 sati. U slučaju lošeg vremena, predstava će se odigrati u Dječijoj kući u istim terminima.

Mostar

  • 09.09.2023. godine u 20:00 sati na Malonogometnom stadionu Sjeverni logor

Tuzla

  • 14.09.2023. godine u 20:00 sati, na Stadionu Telex, a u slučaju lošeg vremena – BKC Tuzla

Banja Luka

  • 16.9.2023. godine u 20:00 sati pozorišna sala SD “Obilićevo”

Ulaznice se mogu kupiti putem portala Kupikartu.ba, kao i na i njihovim prodajnim mjestima.

Udruženje dramskih umjetnika ,”Altteatar” prisutno je u kulturno-umjetničkom prostoru Bosne i Hercegovine i regiona od 2004. godine. Do danas realiziran je veliki broj projekata koji imaju za cilj afirmaciju i edukaciju mladih umjetnika, profesionalaca, ali i onih koji će to tek postati, s akcentom na omladinski aktivizam i društveno angažiranu umjetnost.

Izvođenje predstave podržali su: Opština Novo Sarajevo, Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, Grad Mostar, OKK Sloboda Tuzla.

Radio AS