Premijera predstave “Call me God” 29. aprila u SARTR-u

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR 29. aprila bit će premijerno izvedena predstava “Call me God” prema tekstu grupe autora: Gian Maria Cervo, Marius fon Majenburg (von Mayenburg), Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Đianluke Iumenta (Gianluca Iumento).

Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione culturale Ideagora.

Tekst “Call me God” inspirisan je snajperskim napadima u Vašingtonu (također poznati kao snajperski napadi Beltvej) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi.

Snajperisti su bili Džon Alen Muhamed (John Allen Muhammad, u to vrijeme 41 godina) i Li Bojd Malvo (Lee Boyd, u to vrijeme 17 godina), koji su putovali u plavoj limuzini Chevrolet Caprice iz 1990. godine.

Prema riječima reditelja Iumenta, ovaj komad predstavlja neku vrstu manifesta o početku kraja američkog imperijalizma. Predstava nas na neki način uvodi u srž, sami početak pada, početak dekonstrukcije američkog sna, američkog kapitalizma i Amerike kao vodeće svjetske sile, saopšteno je iz SARTR-a.

Predstava je vrlo savremena konverzacija različitih formi umjetnosti, u njoj se pokušava portretirati problem balansa između individualne slobode i osjećaja sigurnosti. Namjera joj je uspostaviti dijalog s publikom i ponuditi zanimljivu perspektivu na problem kojim se bavi.

U predstavi igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić.

Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, scenografiju Armin Ćosić, a dizajn plakata Naida Čelik.

Prva repriza zakazana je za 30. maj.

Radio AS