Protesti u Sarajevu i više drugih gradova BiH protiv femicida pod sloganom “Niti jedna više!”

U jeku porasta slučajeva femicida u BiH, ljute i zabrinute građanke/građani, ženske aktivističke formalne i neformalne grupe i svi koji odbijaju da šute, danas organizuju proteste pod sloganom “Nijedna više!” širom BiH.

Protesti se organizuju u Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Zenici, Lukavcu i Banjoj Luci.

Aida Feraget, predsjednica udruženja “Ma kuš na me”, na protestima u Sarajevu za Klix.ba je istakla da iz mjeseca u mjesec mi brojimo nove žrtve femicida.

“Stalno nam se ponavlja to da imamo novu mrtvu ženu, majku, suprugu, sestru, a naš sistem se poprlično pravi mrtav na ove stvari. Na meni je majica Alme, koja je od ovog sistema 150 puta vapila za pomoć i prijavila nasilje. Nažalost, sistem na to nije reagovao”, poručila nam je Feraget.

Ističe da je za sve to vrijeme unutar tog sistema neko primao platu i u policiji i u centru za socijalni rad i u tužilaštvu.

“To sve ide uredno od našeg poreznog novca u kojem je i ona učestvovala svojim porezom i sistem je nije zaštitio. Meni je kao ženi i mami dvije djevojke dodijalo da nosam fotografije mrtvih žena na majicama. Zahtijevamo da sistem radi u našu korist jer ga mi plaćamo”, zaključila je.

Organizatori su poručili i zbog čega se organizuju protesti:

  • Zato što je 48 posto žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.
  • Zato što se u 84 posto slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi.
  • Zato što oko 70 posto istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.
  • Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.
  • Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su “same krive”, jer imaju “dug jezik”, jer im je “dekolte previše otvoren”, jer se “prave pametne”, jer su “izabrale pogrešnog čo’eka”, “ko im je kriv!”

One nisu krive! KRIV je, na prvom mjestu, u društvo duboko ukorijenjen sistem nejednakosti – naširoko njegovana patrijarhalna svijest koja žene i sve “druge” smatra niže vrijednim ljudskim bićima, objektima koje se posjeduje, subjektima koji se tlače i guraju na najnižu društveno-ekonomsku ljestvicu – prve na udaru prekomjerne zloupotrebe moći i upotrebe sile. U kući, na ulici, na radnom mjestu, u javnom prostoru. Nigdje se ne osjećaju sigurno.

KRIVE su institucije i politike koje to dozvoljavaju. KRIVA je javnost koja im to dopušta.

“Stoga, tražimo hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je odgovornost cijelog društva. Pozivamo vas da svojim učešćem i djelovanjem glasno poručite: Niti jedna više!”, saopćeno je ranije.

Radio AS