Prvačićima nezaposlenih roditelja u Starom Gradu obezbijeđeno sve za polazak u školu

Danas su u Općini Stari Grad, učenicima čiji su roditelji nezaposleni uručena kompletna oprema za polazak u školu. školu. Ukupno 52 učenika dobili su knjige, ruksake, školski pribor, te odjeću i obuću.

Djeci su obezbjeđene hlače, majice, dukseve, jakne, donji veš, opremu za tjelesni i patike. Na ovaj način prvačići su opremljeni “od glave do pete” za polazak u školu, što je njihove roditelje riješilo velike brige.

“Dragi prvačići, na početku ste jednog životnog poglavlja koje će vam donijeti mnogo radosti, smijeha, ponekad i suza, ali prije svega znanja, iskustva i lijepih prijateljstava. Čestitam vam polazak u prvi razred i nadam se da smo na ovaj način barem malo olakšali vašim roditeljima,” poručio je Hadžibajrić.

S ciljem opremanja prvačića izvršena je nabavka odjeće i obuće za jednog prvačića iz svake osnovne škole, ukupno sedam, kojim su danas u Općini Stari Grad Sarajevo uručeni njihovi poklon-kompleti za polazak u školu. Ostalim roditeljima će u toku dana biti uplaćen isti iznos sredstava – 250,00 KM, da sami opreme svoje prvačiće, dok su knjige i ruksake sa školskim priborom danas dobili svi koji su pozvani u Općinu Stari Grad.

“Mnogo ulažemo u vas i vaše obrazovanje. Nastojimo da vam obezbijedimo što bolje uslove u školama. Ove godine ćemo obezbijediti udžbenike za sve učenike od I do IV razreda, a imamo i više od 330 stipendista u osnovnim i srednjim školama. Nadam se da ćete i vi to postati i zaslužiti stipendije dobrim ocjenama, a mi ćemo u narednim godinama nastojati i da ih povećamo,” najavio je Hadžibajrić.

Na osnovu podataka dostavljenih od direktora osnovnih škola Gradu, 12-ero djece romske nacionalnosti pohađa osnovne škole u Starom Gradu (I-IX) razred i svima su im obezbijeđene knjige, ruksaci, školski pribor, odjeća i obuća.

Općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić ranije je najavio da će Općina Stari Grad Sarajevo osigurati udžbenike sa sve učenike od I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu, a sredstva za nabavku doznačena su Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Radio AS