Radovi na rekonstrukciji šetališta Pješačka zona – Sarajevski ćilim će trajati 70 dana

Rekonstrukcija šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”, obuhvata dionicu od ulice Trampina do ulice Koševo. Planirano trajanje radova je, po ugovoru sa izvođačem, 70 kalendarskih dana od početka građevinskih radova, ali sve zavisi od vremenskih uslova i to može produžiti rok završetka radova.

Naime, radnici građevinske firme “ITC” d.o.o. Zenica 20. decembra ove godine započeli su pripremne radove na rekonstrukciji šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”, a nakon što je izdata pravosnažna građevinska dozvola od Federalnog ministarstva prostornog uređenja. 

Idejni projekt budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio “Zec”, arhitekta Amir Vuk Zec. 

“Cilj projekta je obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči”, kazali su iz Općine Centar Sarajevo.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina – “ćilim”, po čemu je projekt i dobio naziv “Sarajevski ćilim”. 

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila finansijska sredstva u budžetu. Za izvođača radova nakon provedenih procedura odabrana je firma “ITC” d.o.o. Zenica, dok će za nadzor biti zadužena firma “Energoinvest” d.d. Sarajevo. 

Iz Općine Centar su istakli da će se projekt realizirati u dvije faze, a sve radi toga da se omogući prolaz pješaka dijelom ove dionice, tako da će se započeti od ulice Trampina do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, a drugi dio je  zadnji dio od Spomenika do ulice Koševo. 

Općina Centar Sarajevo je u 2022. godini obezbijedila sredstva u budžetu u iznosu 1.500.000 KM.

Radio AS