Rifat Škrijelj i Željko Ler među kandidatima za ‘Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva’

Odbor za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini, utvrdio je prijedloge kandidata za dodjelu te nagrade, te ih uputio Gradskom vijeću Sarajeva na odlučivanje.

Javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren 45 dana, do 20. januara ove godine, a dostavljeno je 38 prijedloga i 20 podrški prijedlozima za 24 kandidata za dodjelu nagrade.

Odbor je na sjednici utvrdio Izvještaj o svom radu za Gradsko vijeće, a uz taj Izvještaj je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge kandidata za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini.

Po dva kandidata među kojima će Gradsko vijeće izabrati dobitnika, Odbor je predložio u sljedećim oblastima: u oblasti kulture i umjetnosti – Avdo Huseinović i Damir Imamović, a u drugim oblastima rada i stvaralaštva – Borislav – Boro Kontić i Mensur Bektić.

Za dodjelu Nagrade u oblasti privrede predložen je jedan kandidat, a to je Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo.

Za Nagradu u oblasti nauke i obrazovanja predložen jedan kandidat a to je prof. dr. Rifat Škrijelj, dok je za dodjelu Nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen prim. dr. Željko Ler.

Gradsko vijeće Sarajeva će, u skladu s Odlukom o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“, razmotriti i donijeti konačne odluke o njenoj dodjelina sjednici čije održavanje je planirano sredinom marta.

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” čine: Nihad Uk, predsjedavajući, Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg, Biljana Lazarević, Almedin Miladin, Elvedin Korora, Drago Jurić, Adi Škaljić, te istaknuti javni djelatnici prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Ante Domazet, Ahmed Imamović, Igor Baroš, Muhamed Gafić i dr. sci. Mirsada Murtić, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

FENA

Radio AS