Sarajevo City Card: Jedinstvena kartica za sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak turista

U Vijećnici je danas predstavljena Sarajevo City Card, jedinstvena kartica na kojoj će turisti na jednom mjestu imati sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak u Kantonu Sarajevo.

Kartica obuhvata javni prevoz, žičaru, ulaznice za muzeje i kulturne ustanove te popuste u restoranima i smještajnim objektima.

Cilj je uvezati sve stakeholdere koji čine turističku djelatnost i centralizirati turističku ponudu, istovremeno povećavajući atraktivnost i konkurentnost glavnog grada Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije i pružajući posjetiteljima digitalno iskustvo uz uštedu vremena i novca.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, kazala je kako će ovaj projekt turistima olakšati boravak u gradu. Rekla je kako je projekt dokaz da radeći zajedno mogu biti napravljene dobre stvari za grad.

Poručila je da će Grad Sarajevo uvijek podržavati ovakve i slične inicijative i projekte.

”Nadam se da će turisti vrlo brzo osjetiti sve benefite Sarajevo Carda. Sarajevo Card predstavlja inovaciju koja će ne samo olakšati nego i dodatno unaprijediti razvoj turizma u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini“, naglasila je Karić.

Smatra da se ovim projektom ulazi u novu fazu razvoja i unapređenja turističke ponude i olakšanje korištenja različitih turističkih potencijala.

Podsjetila je i da u petak počinje Sarajevo Film Festival, te da u gradu borave brojni turisti.

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kazao je kako je cilj da se kreira jedinstvena platforma te turistima olakša boravak u Sarajevu i posjeta atrakcijama.

”U prvoj fazi Sarajevo City Carda otključali smo gradski prevoz, vožnju žičarom, ulaz u odabrane muzeje, ulaz u turističke atrakcije”, kazao je Magoda.

Istakao je kako turisti s ovom karticom neće čekati u redu čime će sačuvati dragocjeno vrijeme.

Govoreći o narednoj fazi projekta pozvao je sve zainteresirane koji misle da mogu biti dio turističke ponude, da se uključe.

Prema njegovim riječima, Sarajevo City Card će značajno doprinijeti izradi analitike odnosno kreiranju bolje turističke ponude na osnovu podataka i preferencija posjetilaca.

Magoda je pojasnio kako će kartica trajati 24 sata, odnosno 72 sata, a cijena se razlikuje u 5 KM po kartici.

”Projekcija cijene će biti od 55 do 60 KM. Mi imamo turistički info centar na aerodromu. Turista može kupiti na sarajevskom aerodromu Sarajevo City Card. Putem web platforme, stranica je već u izradi i bit će integrisana na stranicu visitsarajevo.ba. Možete i tu kupiti”, pojasnio je Magoda.

Najavio je da će uskoro objaviti još jednog veoma važnog partnera koji će kroz svoja prodajna mjesta prodavati Sarajevo City Card.

”Što se tiče GRAS-a, GRAS još uvijek nema digitalizaciju i kontrola karata se radi putem revizora. Na kartici će biti datum, od – do, i na pokaz revizoru, on će znati da je validna. GRAS radi na smart card, već je napravljen i kada se postave svi ulazi u tramvaje, mi ćemo integrisati Sarajevo City Card u smart card od GRAS-a tako da ćemo onda raditi kroz taj dio digitalizacije”, istakao je Magoda i dodao:

”Što se tiče muzeja, ja se nadam da ćemo od 1. septembra imati aktuelnu Sarajevo City Card za muzeje i gradski prevoz. Softver je već završen, tako da nema potrebe da se čeka. Ali ćemo raspisati i javni poziv za loyality partnere koji će biti dio tog projekta.“

Bakir Hadžiomerović, direktor JP Sarajevo, kazao je kako će turista s jednom karticom moći obići “manje-više“ sve značajne objekte u gradu.

Dodao je kako posjetioci na taj način mogu o ”jednom trošku” posjetiti i sarajevsku žičaru, Vijećnicu i druge atrakcije. Nada se da će kartica biti motiv da se poveća posjeta i ustanovama koje su manje posjećene.

Senad Mujagić, generalni direktor GRAS-a, podsjetio je da ovo preduzeće ove godine slavi 136 godina postojanja te se osvrnuo na probleme koje je preduzeće imalo u proteklom periodu, ali i na pomake koji su urađeni na njihovom rješavanju. Drago mu je što su partneri projekta Sarajevo City Card.

Dodao je kako su uočili određene poteškoće s kojima se turisti suočavaju kada je u pitanju prevoz te su prije 15-tak godina pokušali realizirati sličan projekt. Istakao je kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da ispoštuju ono što je određeno sporazumom.

Kazao je kako u prilog tome ide i da se može vidjeti rekonstrukcija tramvajske pruge, nabavka novih vozila, uključujući trolejbuse i tramvaje čiji se dolazak očekuje naredne godine.

Vjeruje da će sve navedeno poboljšati turističku sliku grada.

Svečano su potpisani ugovori s partnerima projekta.

Partneri projekta su JU Gradski muzeji Sarajevo, JU Muzej Sarajeva, Historijski muzej BiH, JU Muzej “Alija Izetbegović“, PU Bosanski muzeji sjećanja, Umjetnička galerija BiH te Gazi Husrev-begov vakuf.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS