Sarajevo: Kvar javne rasvjete od sada je moguće prijaviti putem internet platforme

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS uvelo je novinu u sistem – od sada je prijavu kvara na javnoj rasvjeti moguće prijaviti i putem nove internet platforme.

Već godinama na usluzi građanima za prijavu kvara je telefonski broj 033/562-242, a Centar radi od ponedjeljka do petka od 7:30 do 16:00 sati. Kvar na javnoj rasvjeti može se prijaviti i putem e-maila: javnarasvjetaks@mkipgo.ks.gov.ba. Na raspolaganju je i fax, a broj je 033/562-177.

U prvoj polovini ove godine Ministarstvo je izvršilo uspostavu GIS sistema javne rasvjete koji je stavljen na raspolaganje građanima Kantona Sarajevo. Posebna novina ovog sistema je da građani i lokalne zajednice mogu na web-stranici Ministarstva klikom na “Prijava kvara javne rasvjete Kantona Sarajevo”, odnosno na link, prijaviti kvar direktno u GIS sistem javne rasvjete i to u toku cijelog dana, od 0 do 24 sata. Na ovaj način prijava kvara se direktno evidentira u sistemu, uz povratnu informaciju o daljem toku prijave.

Po prijavi kvara, Centar za upravljanje rasvjetom KS upućuje prijavu preduzeću Park, kao svojevrsni radni nalog i na osnovu istog Parkovi timovi izlaze na teren i vrše intervenciju. Od januara do novembra ove godine ekipe preduzeća Park zadužena za intervencije na javnoj rasvjeti na ovaj način otklonile su ukupno 3.873 kvara na javnoj rasvjeti.

Od toga u Starom Gradu otklonjeno je 386 kvarova, u Centru 536, u Novom Sarajevu 346, u Novom Gradu najviše i to 994. Na području Ilidže ekipe Parka u toku ove godine popravile su ukupno 742 kvara, u Vogošći 326, u Ilijašu 219, u Hadžićima 261, a u Trnovu 63.

Radio AS