Sarajevo među 13 gradova u utrci za evropsku prijestolnicu demokratije

Kandidati za prvu Evropsku prijestolnicu demokratije su 13 gradova iz osam zemalja, a pobjednika će birati 10.000 građana iz svih zemalja članica Vijeća Evrope.

Prvi grad koji će ponijeti titulu evropske prijestonice demokratije bit će proglašen u januaru 2023.

Gradovi koji se takmiče za ovu titulu su Antverpen (Belgija), Barselona (Španija), Bolonja (Italija), Braga (Portugal), Brisel (Belgija), Burgos (Španija), Cascais (Portugal), Linc (Austrija), Metz (Francuska), Opole (Poljska), Rzeszow (Poljska), Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i Valongo (Portugal).

Za Evropsku prijestonicu demokratije možete glasati i vi tako što ćete se prijaviti i učlaniti u građanski žiri Evropske prijestolnice demokratije za šta su još uvijek otvorene prijave i možete aplicirati ovdje.

Prvo će sada, na osnovu transparentnih kriterijuma, stručni žiri sastavljen od pet eminentnih profesionalaca iz oblasti demokratije pregledati sve prijave gradova i sastaviti uži spisak izuzetnih kandidata.

Do pet nominiranih gradova će zatim biti proslijeđeni Građanskom žiriju, koji ima konačnu riječ.

U bliskoj saradnji sa civilnim društvom i građanima, proglašena Evropska prijestonica demokratije bit će domaćin širokog spektra aktivnosti i događaja koji će privući posjetioce iz cijele Evrope da se pridruže i učestvuju u zajedničkim naporima za jačanje demokratije. Pobjednički grad uživat će međunarodnu reputaciju kao centar obrazovanja i inovacija i podsticati građanski ponos.

Radio AS