Sarajevo: Pohađanje vrtića od naredne školske godine bit će subvencionirano sa 200 KM

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je odluku da će sva djeca koja budu pohađala registrovane predškolske ustanove imati pravo na ostvarivanje subvencije u iznosu od 200 KM.

Do sada su pravo na subvenciju imala samo djeca sa liste čekanja JU Djeca Sarajeva, a od naredne školske godine će sva djeca koja budu upisana u registrovane predškolske ustanove ostvarivati ovo pravo.

Iz predškolskih ustanova su pozvali roditelje djece koja nisu bila u procesu subvencioniranja do sada, da do kraja ove sedmice potvrde svoj ostanak u vrtićima za iduću školsku godinu kako bi na vrijeme rezervisali mjesto i izvršili ostale procedure koje je odredilo ministarstvo.

Ubuduće će se proces upisivanja u vrtiće vršiti online aplikacijom putem stranice Ministarstva odgoja i obrazovanja KS.

Za djecu koja već pohađaju, predškolske ustanove će same poslati prijavne podatke ministarstvu.

“Sva nova djeca koja se prijavljuju i prvi put upisuju u vrtić od mjeseca septembra, roditelji moraju sami izvršiti prijavu koja će biti online na stranici ministarstva”, saopšteno je iz vrtića Kids Land iz Sarajeva, a ista je procedura i u ostalim predškolskim ustanovama.

Također, apeluju da, ukoliko je neko od roditelja promijenio adresu, broj telefona, radno mjesto ili bračni status, dostave to na vrijeme kako bi bilo moguće ažurirati prijave.

klix.ba

Radio AS