Sarajevski srednjoškolci prvi put učestvuju u “Maršu mira”

Grupa od 55 učenika i nastavnika srednjih škola Kantona Sarajevo pridružila se danas „Maršu mira“ – pješačkom pohodu koji se u proteklih dvadeset godina održava u cilju odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Planirano je da u periodu do 10. jula prepješače put od Nezuka do Memorijalnog centra Potočari u dužini od oko 100 kilometara, i na taj način daju svoj doprinos sjećanju na žrtve genocida i promicanju mira i kulture sjećanja.

Projekat je iniciralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a podržalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović istaknula je značaj ovog projekta, koji je prvi put organizovan institucionalno.

“Cilj je okupiti učenike, nastavnike i direktore srednjih škola Kantona Sarajevo, kako bi zajedno, na dvadesetu godišnjicu Marša mira i godinu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od Generalne skupštine UN-a, odali počast žrtvama te potaknuli dijalog o važnosti mira, tolerancije i suživota. Ovo je važan korak u izgradnji i njegovanju kulture sjećanja, i to sistemski, kroz obrazovni sistem. Prisjećamo se žrtava genocida u Srebrenici i odgajamo nove generacije da pamte i da svojom moralnom snagom promovišu mir, sjećanje i solidarnost ovdje i u svijetu”, izjavila je Hota-Muminović.

U naredna tri dana planirane su različite aktivnosti edukativnog karaktera kako bi se učesnicima pobliže objasnio historijski kontekst događaja u Srebrenici i potaknuo dijalog o pomirenju i izgradnji budućnosti bez sukoba.

Kako bi pohod protekao uspješno, Ministarstvo je uz koordinirajuću ulogu Instituta i brojnih donatora osiguralo sve neophodne resurse – hranu, vodu, opremu za kampovanje, itd.

“Pripremili smo i posebno uUputstvo koje detaljno opisuje korake koje je potrebno poduzeti kako bi pohod protekao bez poteškoća. Opisani su očekivani standardi ponašanja i date preporuke koje mogu biti od velike pomoći kako učenicima i nastavnicima koji učestvuju u Maršu mira, tako i roditeljima i pratiteljima”, zaključila je Hota-Muminović.

Radio AS