Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 8. marta 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Na prvoj Međunarodnoj ženskoj konferenciji, održanoj 1910. godine u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke internacionale, ustanovljen je Međunarodni dan žena. Bio je to prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Samo godinu kasnije, Međunarodni dan žena obilježilo je milion ljudi širom svijeta. Ovog dana desio se i nemili događaj. U tvornici Triange Shirtwaist desio se požar u kojem je život izgubilo 140 žena.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik. Tokom sovjetskog razdoblja koristio se kratko iza obilježavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu. Na taj način postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

Ujedinjene nacije su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dvije godine kasnije, Generalna skupština UN-a je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje i cvijeće.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com ovim putem svim ženama u Bosni i Hercegovini i širom svijeta želi sretan 8. mart.

Radio AS