U Sarajevu obilježen 8. mart: Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste

Mirovno-aktivistički marš održan je danas u Sarajevu povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji Fondacije Cure, s ciljem ukazivanja na činjenicu da životi žena nisu sigurni te da se sa svakom društvenom ili prirodnom katastrofom, prava i sigurnost žena, djevojaka i djevojčica dodatno ugrožavaju.

Aktivistkinje za ženska prava su, s porukom “Feminizam nije vodio ratove – nacionalizam jeste!”, marširale od Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Fondacije Cure Medina Mujić istakla je da oni tradicionalno obilježavaju 8. mart na način da organiziraju marš zajedno sa partnerskim organizacijama.

“U Bosni i Hercegovini postoji patrijarhalno nasljeđe u kojem se u ime nacije poziva na netoleranciju, netrpeljivost, nasilje, promovišu se vrijednosti militarizma, razjedinjenosti, poziva se na sukobe, unosi se razdor među stanovništvom BiH, vrši se diskriminacija, segregacija i kreira političko okruženje u kojem građani žive u strahu od novih sukoba”, istakla je Mujić.

Podsjetila je da je u BiH u posljednjih 30 godina građani žive u strahu od novih sukoba te da se konstatnto promoviraju nacionalističke, huškačke i militarističke retorike, a da su u toj cjelokupnoj situaciji, žene ugrožene.

“Ako pogledamo pregovore koji se trenutno vode između Rusije i Ukrajine, vidimo da su učesnici isključivo muškarci, žene se ne pitaju da li će rat biti nastavljen”, poručila je Mujić.

Naglasila je da danas izlaze na ulice, jer su uvijek davale otpor svim vidovima etničke homogenizacije i podjela.

Istaknula je da se njihov princip rada zasniva na antimilitarističkom imperativu feminizma da su posvećene smo pacifističkim vrijednostima u cilju prevencije sukoba, prije svega podsticanjem aktivnog učešća žena u izgradnji mira, ali i sudjelovanju žena u mirovnim dogovorima.

Međunarodni dan žena – 8. mart dan je posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima. Fondacija CURE kreira prostor da obilježavanjem 8. marta održi historijsko dizanje glasa protiv svih onih koji stoje na putu ostvarenja ženskih prava i mira.

FENA

Radio AS