Ski staza na Bjelašnici od danas nosi naziv “Jure Franko”

Ski staza Olimpijskog centra Bjelašnica danas je službeno dobila naziv “Jure Franko”, po legendarnom skijašku i osvajaču srebrene medalje za Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984.

Na ceremoniji povodom obilježavanja 40. godišnjice Olimpijade, Franko je izjavio da svi koji se ne sjećaju sarajevske olimpijade trebaju zamisliti državu od 22 miliona euforičnih ljudi kako bi dobili predstavu o tom događaju.

“Svi smo živjeli fenomenalnu zajedničku priču i doživjeli zajedničku pobjedu”, istakao je Franko.

Zahvalio je na imenovanju staze po njemu, ističući da je to prvi put u njegovom životu da mu je ukazana takva čast, te je poželio da što više zajedno skijamo na toj stazi.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar posjetila je da je Jure Franko prije 40 godina na Bjelašnici, noseći jugoslovensku zastavu, postao legenda te simbol jedinstva i ponosa svih u bivšoj zajedničkoj državi.

“Slovenija se nada da će Bosna i Hercegovina napredovati na putu ka EU brzinom kojom je Jure Franko došao do pobjede tog februara 1984. kako bismo jednog dana ponovo stajali zajedno u međunarodnoj areni”, poručila je Pirc Musar.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je u šali da je Jure Franko “naš u katastru” jer smo tada imali isti pasoš i državu, a Olimpijadu iz 1984. nazvao je najvećim postignućem tadašnje nam domovine Jugoslavije.

Također, izrazio je svoju podršku inicijativi da se Sarajevo kandiduje za domaćinstvo olimpijade mladih 2032.

Frankovo srebro u veleslalomu u Sarajevu bio je njegov najveći uspjeh u karijeri i ujedno prva medalja za Jugoslaviju na zimskim olimpijskim igrama.

(TVSA)

Radio AS