Skupština KS: Zastupnici o Prijedlogu zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije

Nakon ljetne pauze, Skupština Kantona Sarajevo danas je počela s radom, a nastavak 54. sjednice počeo je odavanjem počasti bivšem ministru za boračka pitanja Muharemu Fiši koji je jučer preminuo u 58. godini.

Zastupnici su trebali po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS, ali je ministar finasija KS Davor Čičić povukao Prijedlog s dnevnog reda.

Najveći dio izmjena odnosio se na Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, odnosno, uspostavu Helikopterske jedinice MUP KS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je provelo niz aktivnosti na nabavci helikoptera i pripremi materijalno-tehničkih uslova, te osiguravanja odgovarajućih kadrovskih potencijala uključuju svakako i planiranje odgovarajućih budžetskih sredstava, te prilagođavanja zakonskih rješenja za obračun plaća uposlenicima koji će biti angažovani na upravljanju helikopterom i tehničkom održavanju u servisiranju istih.

Vlada KS je Odlukom dala suglasnost, jer navedeni su prijedlozi platnih razreda radnih mjesta koja podrazumijevaju rukovođenje organizacionom jedinicom, upravljanje helikopterom – pilota i radnih mjesta tehničkog održavanja i servisiranja – aviomehaničara, kao i odgovarajućih dodataka na plaću.

Naime, radi se o specifičnim poslovima i zadacima, koji zahtijevaju posebno osposobljavanje kako u pogledu obrazovnog segmenta i stručnih znanja, tako i u pogledu zdravstvene i psiho-fizičke spremnosti za upravljanje helikopterom.

U nastavku sjednice je Prijedlog Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS.

FENA

Radio AS