Sportskim igrama za djecu počela trodnevna manifestacija “Predškolski dani”

Tradicionalnim igrama za djecu, na sportskim terenima Centra za sport i rekreaciju “Safet Zajko”, jutros je zvanično otvorena trodnevna kulturno-sportska manifestacija “Predškolski dani”.

Manifestaciju je otvorilo oko 600 mališana iz sarajevskih vrtića s područja općine Novi Grad, zajedno s uposlenicima vrtića i predstavnicima Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Ovaj događaj upriličen je u okviru Revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova i ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Prvi dan trodnevne manifestacije nosi naziv “Igre nekad i sad”, a učesnici su djeca 4., 5. i 6. godine života, mješovite vaspitne grupe od 3. godine do polaska u školu. 

“Manifestacija će biti obilježena kroz različite igre, sadržaje i aktivnosti. Danas, u istom terminu, u sportskim aktivnostima učestvuju mališani s područja šest općina Kantona Sarajevo. Za učešće su se prijavile 104 predškolske ustanove/podružnice i tri Ustanove za specijalni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u kojima su upisana djeca predškolskog uzrasta.

Danas će se djeca igrati, skakati u vrećama, povlačiti konopac, plesati s balonima. Ovim sportskim aktivnostima želimo promovirati zdrav način života i skrenuti pažnju na važnost svakodnevnog boravka djece na svježem zraku, da što manje aktivnosti imaju u zatvorenim vrtićima i skučenim prostorima”, izjavila je direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović, koja je mališanima, njihovim odgajateljima i najbližima ovom prilikom zaželjela ugodne trenutke i lijepe uspomene s ove manifestacije.

Kako je navela direktorica, djeca iz vrtića Starog Grada su danas u Aleji ambasadora, a iz vrtića s područja općine Centar su na pomoćnom stadionu Koševo. Mališani iz vrtića Novog Sarajeva su na sportskom terenu “Goran Čengić”, iz vrtića općina Ilidža i Hadžići su na otvorenom prostoru Centra za sport i rekreaciju “Čarli”, a iz ilijaških i vogošćanskih vrtića na otvorenom prostoru predškolske ustanove “Behar” Lješevo.

Radio AS