Stambena zgrada u Hrasnici biće pretvorena u “Mali porodični dom” za djecu bez roditeljskog staranja

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković potpisala je danas Ugovor s ovlaštenom predstavnicom humanitarne organizacije  “Hope and Homes for Children” iz Engleske Anisijom Radenković, a na osnovu kojeg ova organizacija poklanja stambenu zgradu i dvorište u Hrasnici za potrebe zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja.

Skupština KS je u aprilu ove godine dala saglasnost na zaključivanje Ugovora o poklonu između Ministarstva i pomenute organizacije. Radi se o nekretnini upisanoj u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu, odnosno stambenoj zgradi  površine 95 m2, kao i dvorištu od 215 m2 .

Kako je najavljeno, ministrica Pavić Pečenković će pristupiti zaključivanju Sporazuma kojim će navedenu nekretninu dodijeliti dalje na korištenje Kantonalnoj javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja, radi uspostavljanja “Malog porodičnog doma” za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

“Izražavam veliku zahvalnost organizaciji ‘Hope and Homes for Children’ na ovom činu i vjerujem da zajedničkim snagama možemo doći do kvalitetnih rezultata u oblasti socijalne zaštite. Važno je napomenuti da je ova humanitarna organizacija  imala veliki značaj za proces transformacije Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja, u svim aspektima tog procesa, koji će ostati prioritet svim relevantnim subjektima socijalne politike u Kantonu Sarajevo, a sve u cilju najbolje zaštite djece bez roditeljskog staranja”, izjavila je ovom prilikom ministrica Pavić Pečenković.

Radio AS