Stanovnici Ciglana i Koševa nemaju razloga za brigu: Zmije koje su viđene u ovim naseljima nisu otrovne

Stanovnici sarajevskih naselja Ciglane i Koševo u Općini Centar tokom prethodnih dana imali su nemile susrete sa zmijama koje su se pojavila u okolini stambenih zgrada i na parkinzima.

Kako su nam se tada požalili stanovnici Ciglana i Koševa, ispred ulaza u zgradu u ulici Hakije Kulenovića (na gornjem platou) primjećene su dvije zmije.

S obzirom da stanari, koji u ovom dijelu grada, kako su nam rekli, žive duže od 35 godina, nikada nisu primijetili zmije, njihov strah koji se pojavio je bio opravdan.

Kako ovaj problem ne bi poprimio veći obim i ugrozio veći broj stanovnika, Općina Centar, na čijoj se teritoriji i nalaze pomenuta naselja, poduzela je određene aktivnosti.

Kako su naveli iz Općine Centar, nakon poziva stanovnika sarajevskih naselja Ciglane i Koševo zbog pojave zmija, a iako to nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, danas su predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Centar i Zavoda za javno zdravstvo KS obišli navedena naselja kako bi se definisali koraci za postupanje ali i ustanovilo da li postoji opasnost po stanovništvo.

“Tokom obilaska terena zaključeno je da zmije koje su primjećene u blizini stambenih objekata nisu otrovne te u tom smislu ne predstavljaju opasnost po zdravlje i sigurnost ljudi”, navodi se u zvaničnom općinskom saopštenju.

Kako dalje navode, nije moguće ustanoviti iz kojeg pravca su zmije došle, ali u narednom periodu stanje na terenu će se pratiti te poduzimati mjere i aktivnosti kako ne bi dolazilo do ovakvih pojava.

“Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručili su da je u narednom periodu planirana i jesenska deratizacija, te da će se posebna pažnja obratiti prilikom tretiranja ovih naselja”, zaključili su iz Općine Centar.

Radio AS