Uprava za šumarstvo KS poziva na oprez zbog povećane opasnosti od šumskih požara

Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. 

U 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek. Dolaskom proljeća i lijepog vremena, očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima i vjerovatnoća pojave šumskih požara je značajnija. Nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno je veća.

“Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za lica koja lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti”, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Iz ove uprave apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do pojave požara, u cilju zaštite šuma kao izuzetno vrijednih ekosistema.

“Pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, KJP ‘Sarajevo šume’, Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo”, pozivaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Radio AS