Teniski turnir „OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 2022“ od 15. do 20. avgusta

Od 15. do 20. avgusta ove godine na teniskim terenima “CRS” u Sarajevu održat će se  međunarodni teniski turnir za juniorke i juniore U-16 „OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 2022“ – Memorijal Namik Terzimehić, Juan Antonio Samaranch i Juan Maria Tintore”. Svečano otvaranje turnira najavljeno je za večeras u 19:00 sati.

To je prvi evropski teniski TE turnir prve jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, jedini u regiji i jedan od osam turnira u Evropi. Sarajevskoj teniskoj publici je poznat već 26 godina.

“Posebno zadovoljstvo i čast je da Ministarstvo kulture i sporta kao i Vlada Kantona Sarajevo  podržavaju ovaj izuzetno važan sportski događaj kako za Sarajevo tako i BiH. Dolaze nam gosti iz Barcelone ali i takmičari iz 20 država, njih oko 200, igrači koji se afirmišu na ovom turniru, a većina njih su se već dokazali u svijetu tenisa. Želim naglasiti da je za mlade ljude veoma važno da posjete Sarajevo, vide grad koji je među top 10 kulturnih sportskih i kulturnih destinacija u Evropi i svijetu. Uvjeren sam da svi  odavde ponesu divne uspomene, na temelju svojih sportskih rezultata ali i onoga što imaju priliku da ovdje vide”, istakao je na početku današnje press konferencije upriličene ovim povodom ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Uputio je čestitke  predsjedniku  Izvršnog odbora Teniskog kluba Tenis Pro 1996 Harisu Kafedžiću i cijeloj ekipi koji je učestvovala u organizaciji 26. po redu memorijalnog turnira.

U ime Turističke zajednice KS koja je  dio ovog projekta, predsjednik TZ Kenan Magoda naglasio je da je ovaj turnir od izuzetne vrijednosti za naš grad.

“Sport je  sigurno jedan od najboljih ambasadora  države i grada. Tako će biti i u danima ovog turnira.  Želja mi je da naši takmičari ostvare što bolje rezultate. Sve Sarajlije i građane BiH pozivam da dođu i proprate turnir na kojem su, podsjetimo, učestvovali Marin Čilić, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Ivan Dodig, Aldin Šetkić, Dea Hadžerlaš, Mervana Jugić, Jasmina Tinjić, Nefisa Berberović ali i brojni drugi teniseri  koji su doprinijeli visokom renomeu turnira”, naveo je Magoda, koji je ovom prilikom zaželio i puno sreće našoj teniserki Dei Hadžerlaš na predstojećem nastupu na US Openu.

Direktor Teniskog saveza BiH Senad Hadžimešić poručio je da ćemo ove godine vidjeti najbolje igrače juniore, ističući kako je veoma bitan njihov razvoj kroz ovakve turnire, kao i da se nada da će ostvariti dobre rezultate.

Fed Cup reprezentativka Dea Hadžerlaš kazala je kako je ponosna na organizaciju ovog turnira, koji je bio značajan i za početak njene karijere.

“Veoma je lijepo da se ovaj turnir organizuje dugi niz godina i trebali bi svi u BiH, a ne samo Sarajevo, da se  potrude i organizuju što više ovakvih turnira, te podrže teniserke i tenisere”; istakla je Hadžerlaš.
U ime Teniskog kluba Tenis Pro 1996, predsjednik Izvršnog odbora Haris Kafedžić, uputio je ovom prilikom zahvalnost svim pokroviteljima i sponzorima turnira.

“Dvadeset i šest godina, koliko već organizujemo sada već veliku sportsku manifestaciju, klub iz Barcelone pruža nam veliku podršku. Zahvaljući njima, te našim sponzorima i pokroviteljima iz godine u godinu mi stvaramo mogućnosti mladim teniserima i teniserkama iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang ljestvicama.  Dokaz tome je i da je prošle godine naš teniser Marko Milošević pobijedio na ovom turniru, te je uz pomoć Kraljevskog teniskog kluba iz Barcelone otišao na master turnir i pobijedio. U organizacionom timu ovog turnira nalaze se mladi ljudi, nekadašnji aktivni teniseri i članovi kluba, a danas treneri novih naraštaja tenisera. Uz pomoć menadžmenta kluba TK Tenis Pro 1996, podrške Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i sponzora, ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira”, naveo je između ostalog Kafedžić.

Dodao  je da država mora mnogo više uraditi za sport,  te da Kanton Sarajevo ne može sam iznijeti teret podrške perspektivnim sportistima i klubovima.

“Da nije Kantona Sarajevo, Turističke zajednice KS i ostalih koji pomažu, sport bi se ugasio. To se ne smije desiti jer je ovo najbolja promocija zdravog života i kvaliteta kojeg imamo”, istakao je  Kafedžić.

Svake godine, Sarajevo i Klub Tenis Pro 1996 ugoste preko  stotinu teniserki i tenisera iz brojnih evropskih zemalja, a ove godine interes za ovaj renomirani evropski turnir prevazišao je sva očekivanja, navode organizatori.

Prijavljeno je oko 90 takmičarki i takmičara iz 20 država i to:  Španije, Finske,  Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Turske, Grčke,  Poljske,  Crne Gore, Češke Republike, Latvije, Velike Britanija, Slovačke, Poljske i Bosne i Hercegovine. Ove godine  prijavljeni su i igrači iz  Kine i Kanade.

Posebnu čast organizatorima turnira čini dolazak Berte TINTORE, kćerke pokojnog Juan Maria TINTORE-a, nekadašnjeg predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Baracelona 1899 i člana Uprave Carlosa Rodriguesa koji će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Grada Barcelone našem turniru, naveo je Kafedžić na kraju obraćanja.

Radio AS