“Toplane – Sarajevo” čine sve da predstojeću sezonu grijanja učine što uspješnijom

KJKP “Toplane – Sarajevo”, u ovom periodu, van sezone grijanja, poduzimaju niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistem ili dijelova sistema, a u cilju pripreme za narednu sezonu, kazali su Feni iz KJKP “Toplane – Sarajevo”. 

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su u cilju tehničke pripreme za predstojeću sezonu grijanja, u toku aktivnosti na remontu kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica kao i pregled i rekonstrukciju distributivne, vrelovodne i toplovodne mreže.

“Remont postrojenja se vrši u vrijeme kada grijna sezona nije u toku tj.  u vrijeme kada prema Uredbi o općim uslovima za proizvodnju isporuku i korištenje toplotne energije postrojenja za grijanje  ne moraju biti  pogonski spremna. Pod remontom postrojenja se podrazumijeva priprema instalacija u toplifikacionim sistemima, te održavanje i zamjena dotrajalih dijelova, na kojima su u toku grijne sezone uočeni tehnički nedostaci, kao i poboljšanja u kvalitetu mašinske i elektro opreme kako bi KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. Sarajevo bile pogonski spremne za početak nove grijne sezone za 2022/2023. godinu, najkasnije do 20. septembra”, kazali su iz Toplana.

Naglašavaju da KJKP “Toplane – Sarajevo” kao osnovni energent za proizvodnju toplotne energije koriste prirodni gas, dok u slučaju poremećaja dotoka prirodnog gasa 90 posto postrojenja imaju mogućnost korištenja  alternativnog goriva.

Iz Toplana ističu da na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije BiH donosi odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine.

“Ukoliko dođe do promjene nabavne cijene prirodnog gasa u FBiH, a “Energoinvest“ d.d. Sarajevo kao glavni uvoznik prirodnog gasa za FBiH, poveća cijenu prirodnog gasa prema „Sarajevogas-u“, a Sarajevogas prema Toplanama, doći će i do promjene cijena centralnog grijanja prema krajnjem kupcu. Preduzeće svaki put kada dođe do povećanja cijene prirodnog gasa, pripremi analizu uticaja na cijenu centralnog grijanja i finansijski rezultat. Ukoliko budemo primorani da izvršimo korekcije cijena grijanja, učinit ćemo sve da ne ugrozimo naše korisnike”, poručili su iz KJKP “Toplane – Sarajevo”.

Konačnu odluku o poskupljenju donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje je formirala Vlada Kantona Sarajeva.

“KJKP “Toplane – Sarajevo” svoju funkciju ili djelatnost obavljaju korektno prema svim korisnicima i prilikom obavljanja svog posla susrećemo se sa problemima manje ili veće prirode. U cilju tehničke pripreme za predstojeću sezonu grijanja, KJKP “Toplane – Sarajevo” između ostalog provode aktivnosti i na nabavci dodatnih količina alternativnog goriva za svoja postrojenja. Ove aktivnosti se provode kako bi KJKP “Toplane – Sarajevo” sezonu grijanja koja je pred nama učinile što uspješnijom, te kako naši korisnici ne bi osjetili nestašice prirodnog gasa, ukoliko do toga dođe”, kazali su Feni iz Toplana. 

Radio AS