U centru Sarajeva posječeno stablo kestena jer je vjerovatno zaklanjalo bilbord

Mlado stablo kestena, koje je proteklih pet godina krasilo zeleni pojas uz saobraćajnice u ulici Zmaja od Bosne, nekome je očito smetalo i narušavalo “vidokrug” pa je organizirana prava akcija da se ono ukloni.

Prema informacijama do kojih je došla Parkova Služba komunalnih redara akcija sječe i vandalskog čina pojedinca ili više njih prema javnom dobru, stablu starom između 15 i 20 godina sprovedena je u djelo u kasnim noćnim satima, između dva i tri sata poslije ponoći.

“Sječa i to krošnje, koja je očito bila problem, u gornjem dijelu debla izvršena je pilom, a potom je krošnja u potpunosti i srušena. Ostavljena je na travnjaku, što je dokaz i da je cilj bio uništiti stablo, a ne doći i do drvne mase. Oborenu krošnju uz presječeno deblo prilikom čišćenja travnjaka uočila je Parkova jedinica koja na području Centra održava javne zelene površine i odmah je intervenisala i Parkova Služba komunalnih redara”, kažu iz KJKP Park.

Dodali su da je o svemu sačinjena i službena zabilješka, a s obzirom da je počinilac još uvijek nepoznat, angažirani su i pripadnici PU Centar.

“Ovaj krajnje vandalski način izvršen u strogom centru grada, u jednoj od najfrekventnijih ulica, u blizini brojnih objekata, pokrivenih i video nadzorom govori najviše. Šteta nanesena zelenilu je time i veća, jer dok jedni grade i čuvaju zelenilo našeg grada drugi to ruše na ovakav način. Time i minimaliziraju cjelokupan trud i rad, jer je stablo prije svega 10 do15 godina uzgajano u rasadniku, a pet godina je zasigurno održavano i njegovano nakon sadnje i na zelenoj površini.

Naglasili su da je to šteta i za kvalitet zraka u našem gradu.

“Preduzeće Park poduzelo je sve aktivnosti da se počinioci pronađu i sankcionišu, pa apeluje i na građane ukoliko su svjedoci ovog, ali i sličnih pojava da to i prijave našoj Službi komunalnih redara. Vandalizam na javnim zelenim površinama možete prijaviti i najbližoj PU, kao i općinskoj službi. Samo zajedničkom saradnjom možemo sačuvati javne zelene površine u našem gradu, ali i novac, jer umjesto u obnovu i sanaciju šteta isti se treba ulagati u izgradnju novih parkova, drvoreda, šetališta”, zaključili se.

Kako se može vidjeti na fotografijama, krošnja stabla je prije rušenja zaklanjala bilbord na kojem je bila reklama “UNA TV”.

Radio AS