U Kantonu Sarajevo iskorištene sve prve doze vakcine protiv HPV-a

U Kantonu Sarajevo su iskorištene sve prve doze vakcina protiv human papilomavirusa (HPV), a najavljeno da će ove godine biti nabavljene vakcine protiv devet tipova HPV-a, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, kako su naglasili, prošle godine prvi put u Bosni i Hercegovini osiguralo sredstva za HPV vakcine. Nabavljeno je 1.700 doza ove vakcine i početkom ovog mjeseca potrošene su sve prve doze.

Resorni ministar Haris Vranić je ovim povodom izjavio da mu je drago da su građani, roditelji, djevojčice i djevojke prepoznali važnost imunizacije kao najučinkovitije prevencije raka grlića maternice.

“U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina. Bitno je naglasiti da se ovoga puta nabavljaju devetovalentne vakcine koje štite od devet tipova HPV virusa”, najavio je Vranić.

Sigurnim koracima – prevencijom, nabavkom vrijedne opreme i osiguravanjem kvalitetnog kadra vraćamo zdravstveni sistem pacijentima, poručili su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Radio AS