ViK osigurao 2,7 miliona KM za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja vogošćanskih naselja

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo osiguralo je 2,7 miliona KM za izgradnju vodovodne mreže i vodovodnih objekata na području Vogošće.

Kako su saopštili, sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općinom Vogošća potpisali su anekse sporazuma kojim se utvrđuju prava i obaveze o realizaciji projekata vodosnabdijevanja gornjih zona naselja Krivoglavci i Svrake.

To podrazumijeva, kako su ukazali, izgradnju rezervoara i pumpnih stanica Krivoglavci I Krivoglavci II te realizaciju projekata vodosnabdijevanja naselja Poturovići – također izgradnja pumpnih stanica i rezervoara..

U ViK-su naglasili da su upravo oni inicirali ove projekte, uzimajući u obzir da je riječ o, kako su konstatovali, značajnom projektu za stanovnike i jer se na ovaj način rješava vodosnabdijevanje naselja Krivoglavci, Svrake, Poturovići i Ljubina.

Izgradnjom rezervoara i pumpnih stanica stvorit će se, kako su istakli, pretpostavka da se izgradi i cjevovod, odnosno vodovodna mreža u tim naseljima, čime će stanovništvo biti prvi put uključeno u javni sistem vodosnabdijevanja kojim upravlja ViK.

ViK u skladu sa ovim sporazumima izdvaja 991.840 KM za izgradnju rezervoara Krivoglavci I i rezervoara Krivoglavci II, 800.000 KM za izgradnju pumpnih stanica Krivoglavci I i II, 395.000 KM za izgradnju pumpnih stanica Poturovići i 515.000 KM za izgradnju rezervoara Poturovići.

Općina Vogošća učestvuje sa po 5.000 KM. Uslijedit će raspisivanje tendera za izbor izvođača i dodjela ugovora za izvođenje radova, saopštili su iz ViK-a.

Radio AS