U Pozorištu mladih premijera predstave “Ježeva kućica”, priča o domu i domoljublju

“Ježeva kućica”, predstava u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović a prema tekstu Branka Čopića, premijerno će biti izvedena u petak, 16. decembra u Pozorištu mladih Sarajevo, a prva repriza 18. decembra.

To će ujedno biti prvi put da se ova Čopićeva bajkovita priča izvodi u Pozorištu mladih u 72. godine njegovog postojanja.

Do saznanja da “Ježeva kućica” nije izvođena u ovoj pozorišnoj kući došli su radeći na monografiji Pozorišta, naveo je direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić na današnjoj konferenciji za medije.

Fazlić je rekao da su dva mjeseca radili na predstavi te uputio pohvale ansamblu predstave.

“Ponosan sam na sve uposlenike Pozorišta mladih. Prvenstveno glumce, koji su pokazali da glumac može sve. Ponosan sam na njihove animacije i hvala im što su donijeli jednu novu estetiku u pozorište, gdje pokazujemo da možemo iz projekta u projekt dizati kvalitet po jednu ljestvicu više”, ocijenio je Fazlić.

Govoreći o interesu za predstave Pozorišta mladih namijenjene najmlađim, a za koje se karte brzo rasprodaju, on je obećao da će se potruditi pojačati kapacitete koliko budu u mogućnosti.

Dubravka Zrnčić -Kulenović, govoreći o radu na predstavi, navela je da svako vrijeme klasična djela čita na novi način.

“Često nam se dešava da se susretnemo s nekim klasičnim djelom, ponovo ga pročitamo i drugačije doživimo”, navela je.

Zrnčić-Kulenović ističe da se njoj to desilo i sa “Ježevom kućicom”, koja je 2019. obilježila 70 godina od prvog izdanja. Nakon novog čitanja te priče, kako je ustvrdila, otvorila su joj se nova, dublja značenja.

“Razmišljala sam o vremenu u kom jesmo, o toj mudrosti koju je Branko Ćopić udjenuo u sva svoja djela. Ako idemo od pretpostavke moje kuće, mog doma, koji se nalazi u toj jednoj šumi odjednom mi se mataforički otvorio svijet današnjeg trenutka življenja. Gdje je to moj dom i kakva je to zemlja u kojoj se nalazi moj dom”, dodala je.

Zrnčić-Kulenović je također navela da je radila anketu s djecom, učenicima osnovnih škola, kao i sa djecom iz vrtića ali i emigrantskih kampova, gdje su djeca iz različitih dijelova svijeta.

“Tema je bila “Moj dom”. Ono što me fasciniralo jeste da su upravo djeca iz tih kampova govorila mnogo o svom domu, tamo gdje su ga ostavili. Govorili su o Iranu, Siriji, Afganistanu i da ne nabrajam iz kojih sve zemalja. Za razliku od naše djece od koje niko u tim svojim izjavama nije spomenuo Bosnu, kao odredište, kao zemlju gdje se nalazi njihov dom”, naglasila je ona.

To ju je, kako je navela, ponukalo na razmišljanje koliko se zatomilo u obrazovanju, atmosferi realnog živjenja, upravo to domoljublje.

“Koliko malo volimo svoju zemlju, koliko je malo čuvamo, koliko je malo nosimo sa sobom kad odlazimo iz nje”, podvukla je.

Likovna rješenja lutaka i maski uradila je Mirjana Čistopoljski, likovno rješenje scenografije Alena Gojak, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, muziku Nedim Zlatar, koreografiju Samra Mlinar-Mandić.

Tehnologiju i izradu lutaka i maski potpisuje Mirjana Čistopoljski, Danijela Madacky-Letić i Mediha Džambegović, razradu scenografije Mirjana Čistopoljski i Danijela Madacky-Letić, dizajn plakata i afiše Naida Čelik.

U predstavi igraju Sanin Milavić, Alma Merunka, Ajla Cabrera, Damir Kustura i Anita Kajasa.

Radio AS