U SARTR-u u pripremi nova predstava “Moj sin samo malo sporije hoda”

U Sarajevskom ratnom teatru SARTR-u u toku je proces priprema za novu predstavu koja nastaje prema tekstu Ivora Martinića “Moj sin samo malo sporije hoda”, a u režiji Ivana Plazibata.

“Drama ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ premijerno je izvedena 2011. godine. Napisao sam je iz potrebe da u tom trenutku napišem nešto o nestalnosti života i koliko nas to kada se stvari ne odvijaju onako kako želimo ili kako društvo očekuje, boli. Isto tako bavio sam se porodicom kao univerzalnom jedinicom društva, a koja tako oslikava društvo u cjelini”, kazao je Ivor Martinić autor teksta.

“Produkcija ove drame u izvođenju pozorišta ZKM gostovala je na MESS-u davne 2012. godine, gdje sam za ovu dramu dobio Zlatni lovorov vijenac. Nažalost, do danas nijedan moj tekst nije postavljen u Bosni i Hercegovini. Uvijek postoje razlozi zašto se nešto dugo čeka, pa vjerujem da se čekalo upravo da se sve poklopi kako treba – odličan ansambl, divan reditelj i sjajno pozorište kao što je SARTR”, dodaje.

Produkcija u SARTR-u bit će 18. produkcija ovog teksta u svijetu.

Glumačku podjelu ove predstave čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Osim glumačkog ansambla, autorski tim predstave čine i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Hodžić, za scenski pokret zadužena je Amila Terzimehić, a za muziku Nedim Zlatar.

Premijera predstave “Moj sin samo malo sporije hoda zakazana je za 8. decembar 2022.

Radio AS