U septembru se očekuje značajno povećanje polena ambrozije u zraku

Tokom septembra očekuje se značajno povećanje polena korova u vazduhu, a posebno polena invazivne i visoko alergene biljke ambrozije, istaknuto je u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić koji je upućen Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Osobama koje pate od alergija preporučeno je da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine i da svoje slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ili visokoplaninskih ekosistema.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) preporuka je da se jave nadležnom ljekaru u slučaju promjene kliničke slike.

Kako je navedeno, visoke temperature, niska vlažnost, odsustvo padavina i strujajnje vjetra su dominantni faktori koji pogoduju širenju polena ambrozije, dok niska temperatura, visoka vlažnost, padavine i manje strujanje vjetra značajno sprečavaju širenje polena, a samim tim i pojavu polenskih alergija.

Niske do umjereno visoke koncentracije polena ambrozije su konstatovane i tokom druge polovine mjeseca augusta. Na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad, putem kojih se prati polen alergenih biljaka, u navednom periodu je zabilježeno i prisustvo polena trava i korova.

Svi izvještaji o monitoringu polena su dostupni na linku.

Radio AS