U Starom Gradu u toku infrastrukturni radovi u vrijednost 1,7 miliona KM

Dinamika izvođenja infrastrukturnih radova u Starom Gradu uslovljena je vremenskim prilikama, ali se ulažu maksimalni napori da se projekti privedu kraju i finalizuju.

Trenutno se u Starom Gradu realizuju veliki projekti sanacije ulice Baruthana i Faletići, rekonstrukcije kanalizacione mreže u ulicama Mačkareva, Hladivode i Arapova, te sanacija potpornih zidova u ulici Baruthana i Mjedenica. Vrijednost ovih projekata je 1,7 miliona konvertibilnih maraka.

U toku je sanacija dijelova ulica Baruthana i Faletići. Riječ je o asfaltiranju oko 900 metara dionice . Projekat će bit završen do kraja ove sedmice.

U dijelovima ulica Baruthana i Hladivode – MZ Mošćanica u završnoj fazi je veliki projekat rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže. Riječ o velikom, te finansijski i tehnički zahtjevnom projektu, vrijednom 600.000 KM. Trenutno se izvode pripremni radovi za asfaltiranje ulice.

Prošlog mjeseca pokrenut je veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže u ovoj ulici, a i pored složenosti poslova koji se obavljaju i uskog i strmog terena, projekat je u završnoj fazi. Trenutno se izvode završni radovi na šahtovima. Projekat je vrijedan 300.000 KM.

Neadekvatna kanalizaciona mreža nedovoljnog kapaciteta godinama je predstavljala problem za oko 25 domaćinstava u ulici Arapova, mjesna zajednica Medrese. Uvidom u stanje na terenu utvrđeno je da je neophodna rekonstrukcija. Vrijednost ovog projekta je oko 190.000 KM.

U toku je i sanacija potporne konstrukcije u ulici Baruthana. Na ovoj lokaciji nalazi se kameni zid koji je dotrajao i kojem je prijetilo obrušavanje. Projekat košta oko 9.000 KM.

U ulici Mjedenica preko puta broja 37 u toku je sanacija i izrada armirano-betonskog potpornog zida. Vrijednost investicije je oko 6.000 KM.

U toku ovog mjeseca završena su još dva projekta u Starom Gradu. U naselju Vratnik, u blizini OŠ „Hamdija Kreševljaković“ saniran je kameni potporni zid, te asfaltiran makadamski dio puta u ulici Skendera Kulenovića na Medresi.

Stanovnici domaćinstava iz dijela ulice Skendera Kulenovića (MZ Medrese) do svojih kuća su godinama dolazili makadamskim putem. Kvalitet življenja na ovom lokalitetu sada je mnogo bolji s obzirom na to da je postavljen novi asfalt na dužini od 35 metara. Radovi su koštali oko 7.300 KM.

Saniran je kameni potporni zid u ulici Ispod oraha. Ovaj projekat pokrenut je po hitnom postupku jer se radi o dionici koja se koristi i za putnički i pješački saobraćaj. Vrijednost investicije iznosila je oko 6.000 KM.

Radio AS