U trajno vlasništvo predato 68 stanova, ukida se lista čekanja ostvarivanja prava na stan za šehidske porodice i RVI

Danas je 68 naših sugrađana, pripadnika boračke populacije, ostvarilo svoje zakonsko pravo i u trajno vlasništvo dobilo novoizgrađene stanove u naselju Rosulje u Vogošći.

Stanova su dobili četiri roditelja šehida, 17 ratnih vojnih invalida i 47 supruga šehida-poginulih boraca, a ključeve su im uručili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ministar finansija KS Davor Čičić, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i v.d. direktorica Fonda za izgradnju stanova za boračku populaciju Lejla Khattab.

Ministar Osmanović podsjetio je kako je krenuo ovaj veliki kapitalni projekt Ministarstva za boračka pitanja, a to je ukidanje tzv. Liste čekanja na stan za boračke kategorije koji na to, Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja KS, imaju pravo.

“Kada smo 5. januara 2021. godine preuzeli dužnost, rješavanje te liste za stanove na kojoj je bilo 198 lica postalo je naš najvažniji kapitalno-strateški projekt, te smo obećali da ćemo to pitanje riješiti do kraja mandata. Danas tome svjedočimo, stojimo pred zgradom u koju će danas useliti 68 porodica. Pored ove zgrade, pravi se trenutno još jedna zgrada sa 120 stanova, takođe za trajni smještaj naših boraca i porodica koji su dali najveći doprinos u odbrani našeg grada i države”, istakao je ministar Osmanović.

Dodao je da se i u narednim godinama ne smije dozvoliti stvaranje nekih sličnih lista čekanja nego da se sredstvima budžeta, redovno i blagovremeno odgovori novim zahtjevima za ostvarivanje ovog prava, u skladu sa zakonskim procedurama.

Podsjeća i na važnost usvojene inicijative predsjedavajućeg Okerića kojom je omogućeno da se novim Zakonom stanovi koji su bili dati na korištenje, njih 51, sada njihovim stanarima daju u trajno vlasništvo.

“U okviru ovog projekta do sada smo trajno stambeno smjestili 250 pripadnika spomenutih boračkih kategorija i na to smo svi veoma ponosni”, zaključio je Osmanović.

Ministar Čičić nije krio zadovoljstvo, nakon što je ovaj strateški projekt Ministarstva i Vlade KS priveden kraju:

“U ovoj Vladi nije bilo dvojbe kada smo definisali projekte koje želimo implementirati. Za ovu namjenu u protekle dvije godine obezbijeđeno je, iz kreditnih sredstava, ukupno 19 miliona KM, i zajedno sa svojim kolegama sam ponosan što konačno možemo ovim ljudima riješiti njihovo stambeno pitanje”, poručio je ministar Čičić.

Radio AS