U Vijećnici postavljena izložba o gorskom spašavanju u Bosni i Hercegovini kroz vrijeme

Povodom obilježavanja 70 godina Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine i 60 godina Gorske službe spašavanja – Stanica Sarajevo u Vijećnici je postavljena prigodna izložba.

Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije i dokumentaciju kroz 70 godina postojanja gorskog spašavanja u Bosni i Hercegovini, te staru i modernu tehničku opremu za spašavanje. Izložba će biti postavljena do nedjelje, a govori o radu te humane, volonterske, ali jako profesionalne organizacije. Organizatori izložbe su Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo i J.P. Sarajevo, a u okviru večerašnjeg programa priikazan je i prigodan film. 

Gorska služba spašavanja u BiH okuplja službe i klubove, nevladine i neprofitne organizacije koje se bave spašavanjem u nepristupačnim područjima na kopnu, pod zemljom, na vodi i pod vodom u BiH. Pripadnici GSS BiH educirani su za djelovanje u najtežim vremenskim uvjetima, da funkcioniraju u opasnim situacijama i izazovima koji se pred njih postavljaju.

Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo je dobrovoljna, humanitarna i neprofitna služba javnog karaktera. Specijalizirana je za potragu i spašavanje sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla…..).

Radio AS