Započeli radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Kranjčevićevoj ulici

Radnici građevinske firme “Mibral” započeli su danas radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kranjčevićeva na potezu od ulice Halida Kajtaza do ulice Fra Anđela Zvizdovića.

Podsjećamo, ranije su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov potpisali sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Kako je planirano projektom rekonstrukcije prvobitno će se izvoditi pripremni radovi koji se odnose na iskolčavanje trase, istraživanje podzemnih instalacija, postavljanje zaštitne opreme i ograde. Nakon toga pristupit će se polaganju cjevovoda u dužini od 828 metara i kanalizacionih cijevi u dužini 150 metara.

Radove u vrijednosti 782.307,05 KM finansiraju Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Implementator projekta je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija,  a za nadzor projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Sa okončanjem radova bit će izvršena rekonstrukcija glavnih cjevovoda na lokalitetu Marijin dvora čime će se znatno smanjiti gubici na vodovodnoj mreži.

Podsjećamo da je Općina Centar za realizaciju prve faze rekonstrukcije Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašina i Fra Anđela Zvizdovića u dužini od oko 460 metara izdvojila 517.300 KM. Na pomenutoj dionici je prethodno realizovan projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na osnovu sporazuma o realizaciji projekta između Općine Centar, Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS i KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Radio AS