Uk i Hota-Muminović ugostili najbolje matematičare BiH

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović ugostili su danas dio tima Bosne i Hercegovine koji je na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, održanoj od 3. do 13. jula u Japanu postigao izuzetan uspjeh osvojivši jednu srebrnu, četiri bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu. 

Kao i u protekle dvije godine, Vlada Kantona Sarajevo i ovaj put podržala je odlazak naših matematičara na Olimpijadu, a kako je rečeno tokom sastanka, podrška neće izostati ni u budućnosti.

“Mladi ljudi su budućnost BiH, a ovaj vrhunski rezultat naših matematičara obavezuje nas da nastavimo sa finansijskom podrškom njihovim pripremama i odlascima na međunarodna takmičenja. Sa takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti, kako bi naši najbolji učenici nastavili sa postizanjem izvrsnih rezultata. Čestitam svim našim olimpijcima, vi ste ponos BiH”, rekao je Uk.

U sastavu olimpijskog tima BiH su bili Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović, a u konkurenciji 112 zemalja BiH je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine i najbolji u posljednjih 20 godina. 

“Ovo je još jedan vrhunski uspjeh koji potvrđuje da se ulaganje u mlade ljude uvijek isplati. Kao i do sada, i u narednim godinama nastavit ćemo podržavati kako rad Udruženja matematičara Kantona Sarajevo koji rade sa izvrsnim učenicima,  tako i rad školskih sekcija gdje se napravi prvo okupljanje i početni rad sa talentiranim učenicima. Svake godine Kanton Sarajevo osigura novčane nagrade za najbolje takmičare u iznosu jednogodišnjih stipendija, čime učenici stiču pravo da dalje konkurišu za druge stipendije. Za dobrog takmičara potrebno je cijelu godinu izdvajati značajne iznose kako bi zadržao takmičarsku formu”, rekla je ministrica Hota-Muminović, čestitavši našim matematičarima na još jednom izuzetnom rezultatu.

Podsjećamo, na ovogodišnjim matematičkim olimpijadama učenici iz BiH su osvojili ukupno 17 olimpijskih medalja (zlatnu, pet srebrnih i 11 bronzanih medalja) i četiri pohvale. Devet učenika iz Kantona Sarajevo osvojilo je 11 medalja.

Radio AS