Višemjesečni program Narodnog pozorišta Sarajevo “Kultura na ulice”

“Kultura na ulice!” je specijalni višemjesečni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji će se održavati na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo i opština KS, i u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

“Narodno pozorište Sarajevo sa svojim umjetničkim programima izlazi na gradske ulice, trgove, parkove, šetališta s idejom da kulturom proširi naš eksterni horizont. Želimo da naša publika kroz ples, muziku, pokret, skulpturu, instalaciju, mural, bude uvučena u subjektivnu dimenziju doživljaja grada. Zanima nas interakcija s publikom, dramaturgija prostora koja će dinamično otvoriti svijet urbanih cjelina i njegovih skrivenih dimenzija. Ljudi su oduvijek tražili nove načine kako bi prikazali svoje umjetničke radove na otvorenom ili zatvorenom prostoru i gotovo za svakog umjetnika ovo je najslobodnija vrsta umjetničkog izražavanja. Narodno pozorište Sarajevo će narednih mjeseci pričati priču, i to u vidu niza intrigantnih nastupa koji će oplemeniti urbanu opremu naše sredine. Ovo je početak našeg druženja koje kreće polagano, umjereno, a onda britko i sveprisutno u proljetnim i ljetnim mjesecima sve u duhu da pozorište pripada narodu”, izjavio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

Program će biti otvoren 7. 5. 2022. u 16:00 sati na Trgu Susan Sontag” ispred Narodnog pozorišta Sarajevo sa slijedećim programima:

  • Izložba grafika autora Ensara Hadžića
  • Likovna kolonija studenata ALU
  • Program će biti praćen live nastupom mladih sarajevskih DJ-eva u organizaciji BAM-C.

Istu noć, s početkom u 21:00 sat, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo planirano je izvođenje fragmenta iz baletne predstave “Panta Rhei” u koreografiji i režiji Belme Čečo-Bakrač, te nastup hora Opere NPS.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Press – konferencija povodom otvaranja programa “Kultura na ulice!” održat će se u petak, 6. maja u 12:00 sati, na Trgu “Susan Sontag”.

Prisutnim medijima će se obratiti premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, predsjednik TZKS Kenan Magoda, te umjetnici i učesnici programa.

Radio AS