Vlada KS će boravak mališana u vrtićima u augustu subvencionirati sa 100 KM

Subvencioniranje pohađanja vrtića u privatnim i državnim ustanovama biće nastavljeno i naredne školske godine, tačnije od septembra 2023. godine.

U junu 2022. godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je odluku da od nove školske godine pohađanje javnih i privatnih vrtića bude subvencionisano sa 200 KM.

Sufinansiranje za školsku 2022/2023. godinu iznosi 200 KM za 11 mjeseci i 100 KM za mjesec avgust za cjelodnevni boravak.

Resorna ministrica Naida Hota Muminović je za Klix.ba izjavila da je isti trend biti nastavljen i s početkom nove, odnosno od septembra.

“Sufinansiranje za školsku 2022/2023. godinu iznosi 200 KM za 11 mjeseci i 100 KM za mjesec august za cjelodnevni boravak. Isto tako će biti i za novu školsku godinu tj. od septembra 2023. godine i to za vrtiće koji nisu povećali cijenu boravka od pet posto u odnosu na cijenu iz ove školske godine”, potvrdila je ministrica.

Podsjećamo, nakon odluke Ministarstva obrazovanje Kantona Sarajevo da od naredne školske godine pohađanje javnih i privatnih vrtića bude subvencionisano sa 200 KM, pojedine predškolske ustanove su prošle godine najavila povećanja cijene boravka.

Zbog toga je veoma važno naglasiti da boravak u vrtićima, u kojima je došlo do povećanja cijene boravka, neće biti sufinansiran.

(Klix.ba)

Radio AS