Vlada KS odobrila preraspodjelu sredstava za “Laibach – Wir sind das Volk”

Vlada Kantona Sarajevo odobrila je danas preraspodjelu sredstava u ovogodišnjem Budžetu KS između Ministarstva za boračka pitanja KS i JU “MES – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS”.

Naime, na pozicijama Ministarstva se planiraju sredstva za podršku potprojektima projekta “Opsada i odbrana Sarajevo 1992-1995”, a kojima se njeguje kultura sjećanja, odnosno čuvaju tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Osim kapitalnih ulaganja, podrška se pruža i kroz podršku obilježavanju značajnih datuma događaja i ličnosti u organizaciji raznih subjekata, kao i podršku ostalim  tekućim aktivnostima kojima se njeguje kultura sjećanja.

Kako je na današnjoj sjednici Vlade objasnio ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, Ministarstvu na čijem je čelu obratila se JU “MES-Međunarodni tetarski festival – Scena MESS” s upitom za podršku pri organizaciji i realizaciji programa Modul memorije, kojim se direktno njeguje kultura sjećanja još od 1996. godine.

“Ministarstvo za boračka pitanja ima osigurana sredstva za ove namjene i smatra podršku potpuno opravdanom, a kako je JU ‘MES-Međunarodni tetarski festival – Scena MESS’ budžetski korisnik u resoru Ministarstva kulture i sporta, sredstva se mogu osigurati putem interresome prerspodjele, uz saglasnost Vlade KS”, obrazložio je ministar Osmanović, naglasivši interresornu saradnju ministarstava u Vladi KS na ovom projektu. 

Sredstva su namijenjena za predstavu “Laibach – Wir sind das Volk”, koja će zatvoriti ovogodišnje izdanje Modula memorije 9. maja 2023., na Dan pobjede nad fašizmom, čime se želi poslati jasna poruka.

Među ostalim, i ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda pozdravio je današnju odluku, jer, kako je rekao, radi se o performansu punom simbolike.

Naime, ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu što nosi određenu simboliku, obzirom na činjenicu da je upravo u NPS-u grupa “Laibach” nastupala u decembru 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, želeći tako da obilježi potpisivanje Daytonskog sporazuma.

Karte za predstavu bile su besplatne i već sada su podijeljene, što govori o interesu publike za ovaj događaj.

Radio AS