Vlade FBiH i KS: Sezona grijanja košta 300 miliona KM, pokušat ćemo subvencionirati račune

Danas je u Vladi Federacije BiH održan sastanak federalnog ministra energetike Nermina Džindića i premijera Kantona Sarajevo Edina Forte u vezi poskupljenja cijena plina koje rezultiraju većim računima za grijanje za građane Sarajeva.

Džindić je najavio da će krajem augusta biti održan sastanak na kojem će biti razmatrani modeli subvencioniranja cijena plina za građane.

“Bilo je puno tema o kojim smo razgovarali, finalni zaključak je da ćemo do 22. augusta analizirati sve teme i predložiti modele kako da pomognemo građanima kroz subvencioniranje ovo povećanje cijena plina. Pokušali smo da obrazložimo zašto je došlo do povećanja cijena plina, osnovni razlog je poremećaj kretanja u svjetskom energetskom sistemu, cijena nafte i svih energenata, a drugi problem je loš odnos eura spram dolara, što je dodatno povećalo cijenu”, kazao je Džindić.

Naglasio je da je sličan sastanak održan krajem prošle godine, te podsjetio da bi bilo korisno doći do modela rješenja koje će pomoći građanima kako bi udar na sezonu grijanja bio što lakše riješen.

“Dug koji Sarajevo gas ima prema Bh. gasu je 41,3 miliona KM. Napomenuli smo da imamo neplaćenu fakturu iz novembra 2021. godine kada je bio kvar u Bugarskoj, tad smo po ekstremno visokim cijenama nabavili plin, to nikada nije plaćeno. Ishod toga treba biti da se izvrše korekcije obje uredbe na nivou KS i FBiH kako bi dobili mogućnost da se u periodima kada imamo poremećaj cijena možemo intervenirati i nabaviti količine po nekim drugim cijenama nego što su dogovorene”, istakao je federalni ministar.

Napomenuo je i dodatni problem planiranja potrošnje koji je bitan za kontinuitet snabdijevanja.

“Ako naručite dvije, a potrošite osam flaša vode, nema tu pravilnog planiranja, mora se sistem poboljšati. Zadužili smo direktore preduzeća da se urade magacini za skladištenje za tri miliona kubika plina na dvije lokacije Kladanj i Butile, kako bi mogli peglati probleme koji nam se dešavaju od decembra do februara kada imamo velike minuse u KS”, naglasio je Džindić.

Ono što je sigurno, naglašava ministar, jeste da će se do kraja augusta zajedničkim snagama doći do rješenja kako bi se pomoglo građanima da ne prelaze na neke druge energente što bi utjecalo na kvalitet zraka u KS.

“Bitno je da poskupljenja koja su nas zadesila nađu adekvatan odgovor sa svih nivoa vlasti. Napomenut ću da postoje dva pravca djelovanja koji će biti operativni u narednih nekoliko mjeseci. Jedno je sigurnost isporuke u najtežim danima na najnižim temperaturama, a drugo je sama cijena i činjenica da je ovo udar za sva kućanstva. Za oba problema pripremit ćemo zajedničke korake koje ćemo diskutirati na sljedećem sastanku koji će biti u drugoj polovini osmog mjeseca”, istakao je premijer KS Edin Forto.

Naglasio je da će Vlada KS hitno zasjedati i početi sa planovima za novu realnost i potencijalno veća povećanja u narednom kvartalu i početkom naredne godine.

“Nas to ne sprječava da brzo reagujemo za neke druge stvari, kada govorimo o cijeni plina, da je sezona grijanja ono kada je veliki udar na građane i moramo biti spremni, ali svakako će Vlada KS zasjedati i donijeti odgovarajuće odluke”, najavio je Forto.

Novinari su na pres konferenciji naglasili kako građani već prelaze na druge energente i sisteme grijanja zbog straha od nestašice.

“Ono što mi imamo od informacija je da imamo stabilno i sigurno snabdijevanje. Ono što je nesigurno je da je cijena problematična i ne znamo šta će se dešavati do kraja godine. Najkritičniji su periodi od oktobra do aprila i to dobro znamo. U ovom sedmom mjesecu je malo ispod miliona ukupna potrošnja u Federaciji, što je vrlo malo”, objasnio je Džindić.

Naglasio je da struja neće poskupiti jer je to energent koji FBiH proizvodi te da cijena struje nije povećana prama građanima, te da je vlada tu upravo zbog takvih mjera.

“Po procjenama samo na ovo poskupljenje sezona grijanja je 300 miliona KM. Veliki su to iznosi za jedan kantonalni budžet a pritom ne znamo da li će biti daljih poskupljenja. Znate da cijene diktira neko izvan BiH. Mi sad trebamo ući u svoje budžete i vidjeti šta možemo građanima ponuditi. Krajem prošle godine i u ovoj godini smo uradili subvenciju”, kazao je Forto.

Džindić je naglasio da je prošlogodišnja subvencija cijena plina realizirana iz federalnog i kantonalnog budžeta te da su vlade pronašle sredstva da se prevaziđe kriza.

Premijer Kantona Sarajevo naglasio je da će njegova vlada pokušati sve da ublaži udare na budžete građana.

klix.ba

Radio AS