Vranić: HPV vakcinacija na tri lokacije u KS, naredne godine planirat će se nabavka više doza vakcine

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić održao je danas sastanak sa predstavnicima JU Dom zdravlja KS i JU Zavod za javno zdravstvo KS, na kojem je definisana provedba HPV vakcinacije u domovima zdravlja u KS.

“Vakcinacija će se vršiti svakim radnim danom od 8 do 15 sati na vakcinalnim punktovima Doma zdravlja KS na tri lokacije u gradu. To su OJ Dom zdravlja Centar, OJ Dom zdravlja Novi Grad i OJ Dom zdravlja Ilidža”, naveo je ministar Vranić.

Podsjećamo, jučer je ovo Ministarstvo donijelo odluku o proširenju dobne skupine za one koji mogu primiti ovu vakcinu u KS na sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina.

Sve zainteresirane djevojke i djevojčice ove dobi mogu potražiti svoju dozu HPV vakcine na tri navedene lokacije u KS.

“Ministarstvo zdravstva KS i u budžetu za narednu godinu planira nabavku većeg broja ovih vakcina, što će omogućiti da one budu na raspolaganju i djevojčicama i dječacima svih dobnih skupina, a u skladu sa uputama proizvođača”, najavio je ministar Vranić.

Ministarstvo zdravstva KS je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo KS je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine za ovu godinu.

Radio AS