Vranić odlučio: Ne želim da me razmatrate za ministra zdravstva, potrošio sam se

Dosadašnji Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić najavio je da ne želi biti ponovo razmatran za ovu poziciju u sljedećem sazivu kantonalne vlade, nakon što je prošla pala nakon ostavke premijera KS Nihada Uka koju je dao prošle sedmice.

Vranić je svoju molbu da ga se ne razmatra za ovu poziciju uputio rukovodstvu kantonalnog SDP-a.

“Molim da na sutrašnjoj sjednici predsjedništva KO SDP Sarajevo prihvatite moj zahtjev da u novoj Vladi KS moje ime ne bude uopće razmatrano kao prijedlog starog/novog ministra zdravstva u Vladi KS, s obzirom da sam se isuviše umorio i ‘potrošio’ za ove tri godine na mjestu ministra, a što je uveliko i znatno narušilo moje zdravlje. Neću kriti, bilo je isuviše teško. Treba sad prepustiti odmornijim i mlađim”, stoji u objavi.

Dodao je da je vrijeme da se vrati svojoj profesiji gdje je radio skoro 30 godina, a kako je dodao, “vrednovanje njegovog dosadašnjeg rada kao ministra zdravstva KS, prepušta ocjeni građana”.

“Dobro što se je uradilo i pored svih prepreka se brzo zaboravlja, loše se dugo pamti. Borba u sistemu koji je potpuno devastiran, potpuno partitokratski i klijentelistički uređen (blago rečeno) je kao borba sa vetrenjačama. Mnogima sam stao na žulj. Za građane nemalo je toga dobrog učinjeno, ali mnogo toga je ostalo neurađenoga. Bez podrške politika i viših nivoa vlasti, iluzija je očekivati ikakvo poboljšanje. Zainteresiranost za promjene zdravstvenog sistema kod politika su ravne statističkoj grešci, osim u trenucima kad im je ta pomoć potrebna”, dodao je Vranić.

Istakao je da, ako ima mogućnosti i utjecaja, a na fonu ranijih razgovora sa svim članovima predsjedništva KO SDP-a Sarajevo, i koji su imali isti stav, za novog ministra zdravstva predlaže Ademira Spahića.

“Njega vam ne trebam posebno predstavljati, svi ga isuviše dobro znate. Naravno, i svi drugi prijedlozi su dobrodošli, ali ako dolaze iz same baze. Nametanja više nisu dobrodošla. Želio bih da novi ministar zdravstva KS bude nenametnuti, istinski prijedlog KO SDP Sarajevo. Imat će moju punu podršku i pomoć ako je treba. Mislim da je ovo zadnji trenutak za SDP BiH, ako se već nije partijskim nemarom i neradom zakasnilo, da se hitno počne radom za spas ideje socijaldemokratije u BiH, a to je vraćanje bazi, običnim građanima, obespravljenima, radnicima, seljacima, kao i vođenje statutarne, samostalne, suverene, jasne, hrabre i odlučne politike koja će imati podršku baze, a ne politika iz nevidljive pozadine. Naša politika mora biti autohtona, a ne podanička”, ističe on.

Zaključio je da je SDP BiH na velikom izazovu, “opstati ili nestati”.

“Do nas je. KO SDP Sarajevo treba napokon da počne raditi i odlučivati samostalno, bez nametanja volje drugih. Naši rezultati na zadnjim općim izborima BiH u KS su to jasno pokazali, ogroman rast, čime smo dobili puni lagalitet i legitimitet da KO SDP samostalno odlučuje u svojim nadležnostima. Nažalost, dosadašnja praksa je bila drugačija. SDP BiH je naša zajednička kuća, a “oteto” će se morati članstvu vratiti. I naravno ono najvažnije, a što je i uvijek bila srž i moto socijaldemokratije, partijski drug ti je kao brat/sestra, ne zaboravljajte to”, zaključuje Vranić.

Radio AS