Za iluminaciju katedrale Srca Isusova 40.000 KM

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta iluminacije objekta katedrale Srca Isusova.

Postojeća iluminacija ove katedrale je prilično loša i veći njen dio nije u funkciji, te je rektor katedrale, monsinjor Ante Meštrović zatražio od svih nivoa vlasti da se uključe u sanaciju njenog vanjskog osvjetljenja. Kako su se složili načelnik Hadžibajrić i ministar Hadžiahmetović, vrhunsko osvjetljenje jednog od najpoznatijih vjerskih objekata u Sarajevu obaveza je svih nivoa vlasti.

Sporazum obavezuje Ministarstvo da osigura finansijska sredstva za ovaj projekt, dok Općina ima obavezu implementacije. To znači da će Općina Stari Grad provesti postupak izrade projektno-tehničke dokumentacije, što je prvi korak. Nakon toga slijedi odabir izvođača radova, a Općina Stari Grad i nadležna Služba za investicije i komunalne poslove će vršiti nadzor nad istim. Po okončanju radova, buduća rasvjeta na katedrali će biti priključena u sistem javne rasvjete Kantona Sarajevo.

Sporazumom je definisano da će Ministarstvo projekt finanisrati iznosom do 40.000 KM, a u slučaju potrebe za dodatnim sredstvima finansijski će učestvovati i Općina. Vrijednost projekta bit će poznata nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Ministar Hadžiahmetović  i načelnik Hadžibajrić izrazili su veliko zadovoljstvo zbog ove saradnje, te iskazali nadu da će radovi početi u što skorijem roku. 

Radio AS