Za počasne građane Kantona Sarajevo predloženi Diego Enrique Arria Salicetti i Ivica Kostelić

Skupština Kantona Sarajevo će sutra na sjednici razmatrati Odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo kojom su za počasne građane predloženi venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Diego Enrique Arria Salicetti i hrvatski skijaški šampion Ivica Kostelić.

Zastupnici će razmatrati i dodjelu pojedinačnih Plaketa najboljoj bosanskohercegovačkoj plivačici Lani Pudar, prof. dr. Halimi Resić i prof. dr. efendiji Mustafi Ceriću.

Za Plakete KS-a koje se dodjeljuju kolektivima predloženi su: Udruženje boraca – maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo, Udruženje “Colibri” i Gorska služba spašavanja KS.

Posthumno će biti dodijeljene plakete KS-a zastupnici Segmedini Srni Bajramović, muftiji Muameru efendiji Zukorlić, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Hasanu Čengiću, prof. dr. Midhatu Riđanoviću te glumcu Saši Petroviću i bibliotekaru koji je spašavao knjige iz zapaljene Vijećnice Dušku Toholju.

Na dnevnom redu je i odluka kojom će se preimenovati ulica Zvornička u “Bulevar Ivice Osima”, gdje se nalazi stadion Grbavica, u čijoj je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo fudbalsku karijeru.

Pred zastupnicima je i odluka da se cesta na području Općine Stari Grad Sarajevo – MZ “Širokača” preimenuje u ulicu Alije Oruča, kao i da se dijelu ulice na području Općine Centar – MZ “Koševo II” da naziv “Ulica Ibrahima Ibre Poplate”.

Kao posljednju tačku dnevnog reda, zastupnici će razmatrati Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja.

(Fena)

Radio AS