Za rekonstrukciju cijevi starih i do 113 godina 2,5 miliona eura iz EU Fonda

Vodovone cijevi stare preko jednog vijeka, prestenovi cjevovoda oko stadiona Koševo i dvorane Zetra, mjesta gdje na vodovodnoj mreži bilježe veliki gubici u planu za rekonstrukciju uz pomoć sredstava koja je Vodovod i kanalizacija u Sarajevu dobili iz Investicionog fonda za Zapadni Balkan, koji je za ovu namjenu odobrio 2,5 miliona eura.

Naselje Mošćanica – Faletići u opštini Stari Grad gdje su odranije detektovani problemi u funkcionisanju vodovodnog sistema, a uzrokovani su starim cjevovodima, sa dotrajalim spojevima, problemima sa pritiskom u mreži jedan su od prioriteta na vode u VIK.

“Ovdje imamo cca 7,0 km jako starih cjevovoda, od kojih 4,6 km datira iz 1910. godine, stari su preko 113 godina. Radi se o zoni vodosnabdijevanja izvorišta Mošćanica”, kažu u odgovoru za N1.

Takođe u planu za rekonstrukciju su prstenovi cjevovoda oko stadiona “Koševo” i dvorane “Zetra”, zona vodosnabdijevanja “Kobilja Glava”.

“Za ove lokalitete tzv. NRW studija, Studija o smanjenju neoprihodovane vode, pokazala je da je neophodno preduzimanje aktivnosti na smanjenju gubitaka u vodovodnoj mreži, kao i poboljšanje upravljanja ovim dijelovima vodovodnog sistema. Ovdje su uglavnom livenoželjezne cijevi – njih cca 2,05 km stare preko 40 godina sa olovnim spojevima”, naveli su.

Takođe, u planu je i potisni cjevovod od PS “Centar” do R “Bjelave” – DN 300 u ukupnoj dužini cca 740 m, koji je planiran za rekonstrukciju zbog velikog broja kvarova, čestih opravki i curenja.

“Ulica Reisa Fehima Spahe sljedeći je kandidat za radove rekonstrukcije, jer su registrovani značajni gubici i česti kvarovi i opravke, što sve narušava uredno vodosnabdijevanje potrošača u ovom dijelu Općine koji su u zoni vodosnabdijevanja R ‘Hum Novi’”, kažu u VIK.

Osim toga, rekonstukcije su planirane i u ulicama Nahorevska, Humska, Trebevićka.

“Ovo su lokaliteti koji su se nametnuli iz razloga nastavljanja započete borbe za smanjenje gubitaka, postizanje bolje funkcionalnosti i urednosti vodosnabdijevanja, te još boljeg uređivanja sistema u smislu pridruživanja potrošača zonama kojima visinski i pripadaju. Ovo su lokaliteti i projekti koji su se pokazali prioritetnim, ali vjerovatno odobreni iznos neće biti dovoljan kako bi se svi i realizirali”, zaključili su u VIK.

Osim Vodovoda i Kanalizacije u Sarajevu, sredstva iz Investicionog fonda EU za Zapadni Balkan dobili su i projekti gradnje dvije dionice na Koridoru 5C, ali i projekat rekonstrucije HE Čapljina.

(N1)

Radio AS