Započeli pripremni radovi na realizaciji projekta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”

Radnici građevinske firme ITC d.o.o. Zenica započeli su danas pripremne radove na rekonstrukciji šetališta “Pješačka zona – Sarajevski ćilim”, a nakon što je izdata pravosnažna građevinska dozvola od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Rekonstrukcije šetališta obuhvata dionicu od Ulice Trampina do Ulice Koševo, a idejni projekat budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio “Zec”.

Cilj projekta je obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetališta, stvara jedinstvena površina – “ćilim” po čemu je projekat i dobio naziv „Sarajevski ćilim“.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila finansijska sredstva u budžetu. Za izvođača radova nakon provedenih procedura odabrana je firma ITC d.o.o. Zenica, dok že za nadzor biti zadužena firma Energoinvest d.d. Sarajevo.

Radio AS