Započete aktivnosti na izradi prve strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo

Prvi sastanak fokus grupe održan je ove sedmice, čime je počeo rad na izradi strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo.

Prof. dr. Muamer Halilbašić i prof. dr. Almir Peštek sa Ekonomskog instituta Sarajevo, koji su angažirani na izradi ovog dokumenta, predstavili su metodologiju rada i prezentirali trenutno stanje turizma u Kantonu Sarajevo učesnicima fokus grupe, koju čine predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prethodno su potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim je dogovoreno da osiguraju sve neophodne uvjete za  izradu prve strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo.

Danas je turizam jedan od glavnih izvora prihoda u mnogim državama, što ga čini i jednom od važnijih grana privrede. Turizam također stvara nove mogućnosti za zapošljavanje. Zato kreiranje strategije predstavlja izuzetno važan strateški dokument, koji će omogućiti sistemski razvoj turizma u KS.

“Svjesni smo da Kanton Sarajevo ima mnogo toga za ponuditi, počevši od prirodnih ljepota, preko impresivne arhitekture, bogate historije  i veoma raznovrsnog kulturnog sadržaja, pa sve do neodoljive gastronomske ponude, i na nama je da izradimo što kvalitetniju strategiju za razvoj turizma i na taj način u najboljem svjetlu predstavimo sve ono što Kanton Sarajevo nudi”, naveo je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Radio AS