Završeni radovi na uređenju dijela korita potoka Sušica

Građevinska firma „Mibral“ je okončala radove na realizaciji prve faze uređenja korita potoka Sušica.

Projekat su zajedničkim sredstvima finansirali Općina Centar i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u iznosu od 866.000 KM. Korist od realizacije ovog projekta, kako kažu iz Općine, je višestruka. Regulacijom vodnog toka, odnosno ucijevljenjem korita, stanovnici Šipa više neće imati problema sa fekalnim vodama i poplavama.

Realizacija projekta predstavlja bitan preduslov za nastavak gradnje Prve transverzale kroz ovo područje. Pored toga, stečeni su uslovi za izgradnju pristupnog puta do IT parka na Šipu.

U ovoj fazi projekta obuhvaćena je dionica od 200 metara, promjera dva metra, kao i izmještanje fekalnog kanala duž ove trase. Prva faza je i najzahtjevnija i tražila je najviše vremena i finansija, dok će ostale faze projekta, u dužini od 700 metara, biti lakše izvedive.

Ovim je omogućena trajna zaštita stanovnika okolnih naselja i njihove imovine, ali i privrednih subjekata, infrastrukture, te poljoprivrednog zemljišta od štetnog djelovanja voda izazvanog poplavama i bujicama u rizičnim područjima koja su definisana Kantonalnim planom odbrane od poplava.

Za nadzor je bio zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Realizacija navedenog projekta je započela na osnovu sporazuma o finansiranju koji su prethodno potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić. Prvu fazu projekta Ministarstvo je sufinansiralo sa iznosom od 500.000 KM, dok je ostatak sredstava obezbijeđeno u Budžetu Općine Centar.

Radio AS