Završeno izmještanje četverosjedne žičare na Bjelašnici

Nakon nešto više od četiri mjeseca od potpisivanja sporazuma o njenom izmještanju, od danas je četverosjedna žičara na Bjelašnici funkcionalna i spremna za upotrebu.  Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćio je da su svi radovi na izmještanju završeni, te da će nakon testiranja i tehničkog prijema žičara i zvanično biti puštena u funkciju. 

“S ponosom danas možemo reći da je četverosjed konačno spreman dočekati prve skijaše ove sezone. Postavljeno je uže i sve kolijevke, kao i traka za ukrcavanje skijaša, a žičara je trenutno na testnim vožnjama koje pokazuju da sve funkiconiše u najboljem redu”, poručio je ministar.

Podsjetio je i da je žičara nefunkcionalna od 2017. godine, te da je posao na koji se čekalo pet godina završen za nešto više od četiri mjeseca.

“Četverosjedna žičara je projekt u koji su uloženi milioni, ali zbog niza grešaka koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije ona je bila nefunkcionalna od 2017. godine. U nju su uložena skoro četiri miliona KM, a stvarala je dodatne materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uvjetima, kakvi su na vrhu Bjelašnice, bilo posebna otežavajuća okolnost. Za ispravljanje te greške mi smo uložili dodatno 3,6 miliona maraka i konačno će žičara služiti svojoj svrsi”, podsjetio je ministar Delić.

Po ocjeni Jasmina Mehića, direktor preduzeća ZOI 84, projekt izmještanja četverosjeda jedan od najrizičnijih projekata na Bjelašnici. Stoga je, kako ističu iz Kantona, završetak ovog projekta od velikog značaja kako za preduzeće, tako i za Ministarstvo koje je s punim povjerenjem u Upravu preduzeća odlučilo investirati u realizaciju ovog projekta.

Podsjećamo, Bjelašnica je ove sezone najveće gradilište u Sarajevu obzirom da je Ministarstvo privrede investiralo oko 30 miliona u obnovu i proširenje sadržaja na skijalištu Babin Do. Proširene su staze, obnavlja se parking, unaprijeđen je sistem osnježenja, premješten je četverosjed, a uskoro se očekuje završetak radova na izgradnji garaže za šestosjed.

Ranije su završeni projekti nabavke i instaliranje dva nova paralelna ski lifta K1 i K2, te uređenje i podizanje sigurnosti na postojećim skijaškim stazama. Sva ulaganja u olimpijsku infrastrukturu rezultiraju produženjem zimske turističke sezone, poboljšanjem kvaliteta usluga preduzeća, a samim tim i povećanjem broja korisnika i njihove potrošnje, što direktno utječe na povećenje prihoda preduzeća i njegovu samoodrživost, te poslovnu likvidnost.

Radio AS